De leukste wijk: de shortlist

© Bart Dewaele
De voorbije weken mochten luisteraars van de radiozender FM Brussel hun ‘leukste wijk’ voordragen. Vijf uiteenlopende buurten haalden de top. Onze fotograaf Bart Dewaele blikt ze voor u in. En wie strijkt uiteindelijk, op 28 maart, de eer van ‘de leukste’, ‘le plus chouette’ en ‘the coolest’ op? Kies vóór volgende week zondag mee op fmbrussel.be.

Het is nog even wachten voor we weten welke wijk in het Brusselse gewest een wijkfeest cadeau krijgt van FM Brussel.

De vijf genomineerden die kans maken, zijn sinds zaterdag bekend. Het gaat om Scheut en Kuregem in Anderlecht, de Marollen en de Bloemenhofwijk in de Vijfhoek, en de Kasteleinswijk rond het gelijknamige Elsense bobo-plein.

Sinds 2007 pakt de stadsgevoelige en veelkleurige radiozender uit met ludieke luisteraarsacties. FM Brussel nomineerde al het beste frietkot, het beste volkscafé, de mooiste gemeente, de mooiste straatnaam en de leukste school. Sinds begin maart is het zoeken naar de leukste wijk in de stad. In een mum van tijd lieten een kleine tweehonderd luisteraars per mail weten welke wijk ze adoreren en toch *delete*o zo leuk vinden om te vertoeven, te wonen, wandelen, winkelen, spelen, met mensen te praten, een terrasje te doen, de zondag zoek te maken,... De inzendingen prezen tot het laatste moment de meest diverse wijken aan. Over de top vijf maakt FM Brussel nog heel de maand reportages.

Nu is het aan u om - ook met behulp van gratis promotiemateriaal van FM Brussel - de allerleukste wijk onder die vijf de hemel in te prijzen. En? Waar is het voor ú leuk, aardig, gezellig, charmant, tof, amusant, moppig en lollig? Kies mee uit deze vijf.

1. Bloemenhofplein: Intimistisch en verscholen

Tussen Hopstraat, Bartélemylaan, Anderlechtsesteenweg en Arteveldestraat schuilt de Bloemenhofwijk. Desolaat-rustig 's nachts, bedrijvig overdag. Mode- en interieurwinkels, een hogeschool en de Kaaistudio's doen het hier bruisen.

2. De Marollen: Absoluut Athentiek

Ook de Marollen, volkswijk bij uitstek rond d'Aa Met (Vossenplein), geklemd tussen Justitiepaleis, Hallepoort, Zuidstation en Kapellekerk, haalde de top vijf. "Veel cultuur, gezellig, athentiek, altijd wel iets te beleven," vatte een luisteraar het samen.

3. Kasteleinswijk, voor de genieter

'Klein Parijs in Brussel' is te vinden bezijden de Heilige Drievuldigheidskerk: in het quartier Châtelain of het burgerlijke deel van Elsene. De woensdagse biomarkt, de charmante winkels en restaurants doen de wijk dag en nacht leven.

4. Kuregem, waar nieuwe contacten troef zijn

Niet alleen de Zuidmarkt en de Slachthuizen, die een massa volk naar Kuregem lokken, doen het negatieve imago kantelen. Tussen Spoor, Kleine Ring en Kanaal doen oude en nieuwe bewoners zich te goed aan elkaar (en soms aan brouwerij Cantillon).

5. Scheut, meer dan de paters

Wie de Anderlechtse wijk Scheut (tussen Ninoofsesteenweg, Prins van Luiklaan, Birminghamstraat en Scheutlaan) de leukste wijk van het gewest vindt, heeft daar zijn reden voor: ons-kent-ons leeft hier nog.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?