De ongewone interventies van de Brusselse brandweer

© Koninklijk Instituut voor Natuurwetenschappen
| Een reddingsoperatie van de brandweer aan de Sint-Hubertuskerk in Watermaal-Bosvoorde. Verschillende slechtvalken zaten gekneld in de nok van het dak, maar konden door de brandweermannen weer worden bevrijd.

De Brusselse brandweer doet veel meer dan vuur blussen en ondergelopen kelders leegpompen. Het korps voerde afgelopen maand 10.694 interventies uit. Verschillende van die tussenkomsten behoorden niet tot het traditionele takenpakket. Zo werden er maar liefst 183 mensen gered uit een lift en greep de brandweer in na een melding over een verloren gelopen wezel.

Naast 9.089 ziekenwageninterventies en 1.605 brandweergerelateerde oproepen, kwam het Brusselse korps ook 649 keer tussen bij eerder uitzonderlijke situaties. Zo werden er 183 mensen bevrijd uit een geblokkeerde lift en vernietigden de Brusselse brandweermannen 90 wespennesten.

Rusthuis ontdekt verdwaalde wezel

Behalve wespen bracht het korps nog 52 ‘dieren in nood’ in veiligheid, waaronder een verloren gelopen wezel in een rusthuis in Anderlecht.

Wezel
© Vroegevogels.nl
| Naast een wezel (foto), ontfermde de Brusselse brandweer zich afgelopen maand ook nog over een schildpad.

"Het personeel belde ons op met de boodschap dat er door een bewoner een wezel was ontdekt in een van de wc's. Hoe die daar terecht is gekomen, blijft onduidelijk. Bij aankomst bleek het dier in goede gezondheid te verkeren, waarna we hem iets verderop in het Astridpark opnieuw loslieten", zo legt Walter Derieuw, woordvoerder van de Brusselse brandweer uit.

De reddingsoperatie van een schildpad kende een gelijkaardig verloop. "Die was vast te komen zitten in een uitgedroogde vijver en moest worden overgeplaatst naar een naburige plas. Dat verliep allemaal zonder ongelukken", aldus Derieuw nog.

Olie verwijderen en alarmen stilleggen

Geen oproepen voor bange wezels bij het RISC-team, voluit Rescue In Safe Conditions. Die afdeling rukte tien keer uit voor de evacuatie van zieken of gekwetsten.

Verder verzorgde de brandweer op de drukke verkeersassen ook 67 keer de signalisatie bij een ongeval en verwijderde het 62 keer olie op de openbare weg. Vier keer moest er bloed van het asfalt worden gehaald. Op vraag van de politie legde de Brusselse afdeling ook nog eens 34 op hol geslagen diefstalalarmen stil.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?