Boekvoorstelling "Estaminets et cafés, une histoire bruxelloise" met burgemeester Philippe Close en Guido Vanderhulst voorzitter van BrusselFabriek

| Vanderhulst tijdens de boekvoorstelling "Estaminets et cafés, une histoire bruxelloise" met burgemeester Philippe Close.

De redder van Thurn & Taxis en oprichter van La Fonderie is overleden

HD
© BRUZZ
16/11/2019

Guido Vanderhulst, de oprichter en voormalig directeur van het Brussels Museum voor Arbeid en Industrie, La Fonderie, is overleden. Vanderhulst was een van de spilfiguren in het Brusselse museumleven en sterk begaan met alles wat met het industriële patrimonium in de stad te maken heeft: "Hij was een buitenbeentje in het milieu van de stadsactivisten".

Vanderhulst was van 1976 tot zijn pensioen in 2006, 30 jaar lang, directeur van La Fonderie in Sint-Jans-Molenbeek. Hij was een van de sterkhouders achter de waardering en validering van de oude industriële wijken van Brussel.

Vanderhulst staat vooral bekend als ‘de redder van Thurn &Taxis’. Toen in de jaren 90' bekend werd gemaakt dat een groot deel van de gebouwen plaats moest maken voor een concertzaal organiseerde Vanderhulst met La Fonderie het verzet tegen die plannen: "We gaven tal van rondleiding in de site aan zowat alles en iedereen," zei Vanderhulst daarover aan de vzw BRAL, "In laatste instantie trokken we ook de juridische kaart. Dat liep af op een sisser maar het project werd toch afgevoerd". In dat interview bleef Vanderhulst trouwens kritisch voor de uitbouw van de site: "Door geen rekening te houden met het volkse karakter van de omliggende wijk wordt de hele site uit context gehaald".

In een interview met BRUZZ omschreef Joris Sleebus van Brukselbinnenstebuiten hem als een buitenbeentje in het milieu van de stadsactivisten: "Hij pakte de achterstelling van mens en buurt op een zeer eigenzinnige manier aan. Hij vond dat mensen zonder geschiedenis ook geen toekomst hebben. Zadel arbeiders dus niet op met het verleden van burgers en adel, want dat herkennen ze niet. Geef arbeiders hun eigen geschiedenis terug."

Van 2008 tot zijn overlijden op vrijdag was hij betrokken bij Brusselfabriek, een vzw gericht op de verdediging en de promotie van het industriële en sociale erfgoed in de stad. Philippe Close (PS) bracht ondertussen hulde aan Vanderhulst in een facebookpost, waar hij de man omschrijft als een “verdediger van een sociaal en solidair Brussel”.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Sint-Jans-Molenbeek, Samenleving, Cultuurnieuws, Guido Vanderhulst, Philippe Close, BrusselFabriek, La fonderie , Thurn & Taxis

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni