Ze werd tot vijftien jaar cel veroordeeld omdat ze aan het hoofd stond van een terreurbeweging. Al na vier maanden wandelt Fatima Aberkan vrolijk de gevangenis buiten.

Dat de 55-jarige Fatima Aberkan het wel heel erg bruin bakt, is niet eens waar. Cédric Moisse, haar advocaat, is gewoon goed bij de pinken. Hij verkreeg de vrijlating omdat het Hof van Cassatie te lang getreuzeld heeft om een datum te prikken voor het beoordelen van het beroep dat ze aangetekend heeft tegen haar veroordeling. Fatima Aberkan maakt gewoon gebruik van de wetgeving en het (trage) gerechtelijk apparaat.

Toch spreken buitenlandse websites van bureaucratische warboel. Maar hier te lande wil terreurexpert Brice De Ruyver niet zover gaan. In De Standaard zegt hij: “Ik ga ervan uit dat de beslissing in eer en geweten genomen is, maar het is natuurlijk moeilijk uit te leggen. Maar goed, dat is nu eenmaal het systeem. Ik stel de rechtsstaat niet ter discussie.”

Uit politieke hoek waren de reacties schaars. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) bijvoorbeeld, hield de lippen stijf op elkaar. Die stilte heeft ook te maken met de vakantie, maar allicht ook met een nieuwe terreurdaad daags na haar vrijlating: in Charleroi viel een illegale Algerijn vrouwelijke politieagentes aan met een machete. Premier Charles Michel (MR) kwam speciaal terug uit vakantie.

De muze van de jihadisten
De Brusselse Fatima Aberkan heeft meer dan één koosnaampje – de ‘muze van de Belgische jihadisten’ en de ‘moeder van de Belgische jihadisten’ zijn twee vaak voorkomende, ook ‘de leidster van Daesh’ past in het plaatje. IS haat de laatste benaming omdat ze zou verwijzen naar het Arabische voor ‘hij die verdeeldheid zaait’.

Tijdens haar proces in april van dit jaar zei de openbaar aanklager: “Fatima Aberkan heeft de jihad in haar vingers. Ze heeft veel voor haar zaak opgeofferd, waaronder één van haar zoons. Ze heeft gedurende jaren haar omgeving besmet met haar giftige en schadelijke ideeën.”

Fatima Aberkan had onder meer contact met terrorist Nizar Trabelsi en de beruchte moslimextremiste Malika El Aroud met wie ze, met wapen in de hand, poseerde. Fatima Aberkan speelde ook een grote rol in de radicalisering van haar zonen en dochters – één van haar zonen stierf als IS-strijder. De familie Aberkan wordt vaak genoemd als het gaat over hand- en spandiensten aan IS.

De vrijlating van Aberkan komt er onder strikte voorwaarden. Zo mag ze het land niet uit, moet ze zich regelmatig aanmelden bij een politiecommissariaat en mag ze Molenbeek niet meer in. Tijdens haar voorwaardelijke invrijheidsstelling zal Aberkan in het kader van deradicalisering psychologisch begeleid worden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni