De Spraakmaker: Viviane Scholliers Ndaya

Viviane Scholliers Ndaya is de nieuwe hoge ambtenaar voor de veiligheid in Brussel. Ze volgt Jean Clément op, die zichzelf de laatste gouverneur van Brussel mag noemen.

De functie van gouverneur is, samen met de zesde staatshervorming, verdwenen. Voortaan is het Brussels Hoofdstedelijk Gewest bevoegd voor de veiligheidscoördinatie. De functie van vicegouverneur, die instaat voor de taalwetten, blijft wél bestaan.

De veiligheidscoördinatie in Brussel is geen sinecure. Heel wat verschillende niveaus in Brussel zijn verantwoordelijk voor veiligheid en preventie, van het lokaal niveau, over de politiezones tot het federale niveau.

Viviane Scholliers Ndaya is geboren in 1968, is lokaal CDH-politica in Etterbeek en was kabinetssecretaris van viceminister in Franse gemeenschapsregering Joëlle Milquet (CDH). In de Franstalige pers wordt de benoeming dan ook als een politieke parachutage gezien.

Ze is juriste en van Belgisch-Congolese origine. Ze zegt zelf goeie contacten te onderhouden met de Congolese gemeenschap in Brussel.

Het was even wachten op haar benoeming omdat ook de federale regering die moest bekrachtigen.

Het gouverneurschap in Brussel is altijd met heel wat discretie bekleed, zeker onder Jean Clément. Dat staat in contrast met de gouverneurs in Vlaanderen die geregeld in het nieuws komen, bij rampen bijvoorbeeld.

Ook met de aanslagen in Brussel kwam de gouverneur nauwelijks in beeld, terwijl er wél heel wat te doen was over de veiligheidscoördinatie.

Nu de gouverneursfunctie definitief is begraven is dus de Brusselse regering het aanspreekpunt voor de veiligheidscoördinatie. Het valt te verwachten dat de hoge ambtenaar, meer nog dan de gouverneur, in de coulissen zal opereren.

Het is al een tijdje wachten op een concreet plan van de Brusselse regering over het veiligheidsbeleid. Misschien dat de nieuwe hoge ambtenaar een en ander in een stroomversnelling kan brengen. SVG

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?