De spraakmaker: Youssef Kobo

© Bart Dewaele

Het was uiteindelijk een oude tweet over Gaia die hem de das heeft omgedaan. Maandag diende CD&V’er en opiniemaker Youssef Kobo (28) noodgedwongen zijn ontslag in als kabinetsmedewerker van Brussels staatssecretaris voor Gelijke Kansen en Dierenwelzijn Bianca Debaets (CD&V).

Kobo, afkomstig uit het Mechelse, was nog maar goed een half jaar aan de slag op het kabinet in Brussel, waar hij zich met diversiteit bezighield.

Voor die tijd had hij in avondschool rechten gestudeerd aan de VUB en een tijdje gewerkt bij het productiehuis Panenka. Maar het was vooral als activist en modern opiniemaker dat hij zich, met gretig gebruik van de sociale media, in de kijker werkte. Kobo, actief bij anti-discriminatieorganisaties Kif Kif en Movement X, trok in zijn tweets en blogs stevig van leer tegen racisme en ook tegen Israël. Zowel Vlaams Belang als N-VA en haar voorzitter Bart De Wever moesten het regelmatig ontgelden.

Het was door enkele oudere anti-Israël-tweets dat Kobo, die officieel Youssef Aouriaghel heet, eind juli plots in een komkommerstorm terechtkwam. In een interview over die tweets in het blad Joods Actueel zei De Wever dat hij het verontrustend vond dat Kobo op het kabinet van Debaets werkte.

Op dat moment nam CD&V het voor hem op. Voorzitter Wouter Beke hekelde het ‘ranzige discours’ van de N-VA-voorzitter.

Afgelopen weekend was het echter opnieuw raak. De krant Het Nieuwsblad kwam op de proppen met een andere oude tweet van Kobo, ditmaal over Gaia. ‘En als we nu eens bij wijze van compromis vanaf nu Gaia-activisten in plaats van schapen slachten,’ zo luidde de ironische boodschap uit 2013, waarvoor Kobo zich meteen verontschuldigde. Een jeugdzonde, zo klonk het. Maar Gaia, zelden in voor een grapje, kon er niet mee lachen. De dierenrechtenorganisatie vond dat het niet anders kon worden geïnterpreteerd dan als een doodsbedreiging.

Voor de staatssecretaris voor Dierenwelzijn was de maat vol. Ze besloot een hartig woordje met haar medewerker te spreken. Kobo besefte dat de partij begon te vrezen voor imagoschade en trok zijn conclusies.

Hoe het nu verder moet met deze ‘jonge belofte’, is onduidelijk. Zelf zegt hij dat hij lid blijft van CD&V en volgens de partij is het niet uitgesloten dat hij volgende keer opduikt op een kieslijst, misschien wel in Antwerpen.

Wat de politieke toekomst van Kobo ook wordt, als opiniemaker is zijn broodje gebakken. Deze herfst verschijnt zijn eerste boek, Sire, er zijn geen allochtonen meer.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?