De Spraakmaker: Yves Goldstein

Yves Goldstein stapt op als kabinets-chef van minister-president Rudi Vervoort (PS). Daarmee verliest het kabinet, en bij uitbreiding de hele Brusselse regering, een van zijn sterkhouders. Goldstein wordt half oktober opgevolgd door Sylvie Lahy.

Naar de precieze reden van de machtswissel is het gissen. Goldstein zou het moeilijk kunnen verkroppen dat hij geen lijsttrekker kan worden voor de gemeenteraadsverkiezingen in Schaarbeek in 2018. PS-coryfee Laurette Onkelinx heeft al laten weten dat zij hier niet langer kandidaat voor is. Goldstein is voorzitter van de afdeling en dus de logische nummer één.

Wie lijsttrekker wordt, is nog niet beslist. Maar Goldstein lijkt inderdaad moeilijk te liggen en daar heeft zijn Joodse achtergrond mee te maken. Al in 2012 doken er antisemitische pamfletten op die waarschuwden voor een Joodse PS-burgemeester. Iets waar de hele PS-afdeling zich toen met klem heeft van gedistantieerd.

In mei dit jaar kwam Goldstein zwaar onder vuur tijdens een debat in de gemeenteraad, waar hij zelf niet aanwezig was. Ook daar was de antisemitische ondertoon niet uit de lucht.

Dat debat kwam er na uitspraken tijdens het German Marshall Fund Brussels Forum. Goldstein had daar beweerd dat 90 procent van de moslimjongeren de terroristen van de Parijse aanslagen als helden zag. Goldstein had tijdens die lezing veel meer genuanceerde uitspraken gedaan over de integratie van moslims, en heeft ook nadien proberen temperen. Maar hij kreeg zijn boodschap na de heisa niet meer juist verpakt.

Goldstein kwam de voorbije dagen ook in het nieuws omwille van vermeende belangenvermenging. De website Cumuleo en de antifraude-vzw Anticor beschuldigen hem zelfs van valsheid in geschrifte.

Goldstein heeft een van zijn mandaten, het voorzitterschap van een lokaal vzw’tje in Schaarbeek dat zich bezighoudt met huiswerkklassen, inderdaad niet aangegegeven, maar echte bewijzen van belangenvermenging lijken er toch niet te zijn.


Sinds hij voorzitter is van die vzw, heeft die niet meer geld gekregen van het Brussels Gewest.

En dan is er nog het Citroënmuseum waarvan hij volgens de zakenkrant L’Echo directeur zou worden. Het project ligt Goldstein, gepokt en gemazeld in de citymarketing, inderdaad na aan het hart.

Het gebouw is aangekocht, de haalbaarheidsstudie is klaar en er zijn contacten met buitenlandse musea. Dat hij ook echt directeur wordt van het toekomstige museum aan het kanaal is niet bevestigd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?