CO-vergiftiging op de loer.
© PhotoNews | CO-vergiftiging op de loer.

De 'stille killer': CO-vergiftiging eist steeds meer slachtoffers in Brussel

ZM
© BRUZZ
02/10/2020

Op drie jaar tijd is het aantal incidenten van CO-vergiftiging in Brussel verdubbeld. Ook de hoeveelheid niet-dodelijke slachtoffers stijgt snel: van 49 in 2017 naar 153 in 2019. N-VA vraagt actie van de Brusselse regering.

Wanneer er sprake is van een slechte verbranding van gas, komt er CO of koolstofmonoxide vrij. Dat is een gevaarlijk en onzichtbare stof die ervoor zorgt dat er te weinig zuurstof in de ruimte overblijft.

Het Antigifcentrum verzamelt de meldingen van CO-vergiftiging bij ziekenhuizen en het parket. Daaruit blijkt dat er in 2017 nog 24 incidenten waren, maar in 2019 lag dat cijfer al op 49. Het aantal niet-dodelijke slachtoffers is maar liefst verdrievoudigd: van 49 slachtoffers in 2017 naar 153 in 2019. In 2017 vielen er geen dodelijke slachtoffers als gevolg van een CO-vergiftiging, maar in 2018 (1) en 2019 (2) wel.

Patrick De Cock van het Antigifcentrum bevestigt dat de cijfers voor het Brusselse Gewest opvallend zijn. Of er in 2019 niet gewoon meer melding werd gedaan dan voordien? “Ik denk dat we er mogen vanuit gaan dat de cijfers eerder onderschat zijn, en er dus effectief een stijging is”, zegt De Cock.

Energiearmoede

Het probleem ligt volgens hem bij de slechte staat van verwarmingstoestellen. “Er zijn in Brussel huisjesmelkers die zo goedkoop mogelijk een tweedehandsverwarming proberen aan te smeren die dikwijls niet meer veilig is. De verkrotting van sommige woningen veroorzaakt ook onveilige CO-situaties.” Volgens De Cock kunnen we vaak spreken van energiearmoede: mensen hebben geen geld om te voorzien in goede verwarming en schaffen zich dan onveilige bijzetvuurtjes op gas aan. “Dat zijn toestanden die meer in grote steden, en vooral in Brussel, voorkomen.”

Pascale Hourman, woordvoerder van Leefmilieu Brussel, vindt het nog te vroeg om hier al een tendens in te zien. “Sinds 2019 zijn er strengere controles ingevoerd. Brusselaars moeten hun verwarmingsketels op stookolie elk jaar laten onderhouden en andere verwarmingstoestellen om de twee jaar. Hopelijk verminderen hierdoor de ongevallen.” Naast een strengere controle schuift Leefmilieu Brussel ook het installeren van een CO-alarm als oplossing naar voren.

N-VA eist actie

Brussels parlementslid Mathias Vanden Borre (N-VA), die de cijfers zelf onlangs opvroeg bij staatssecretaris voor Huisvesting Nawal Ben Hamou (PS), maant de Brusselse regering aan om actie te ondernemen: "Ik verwijs naar de sensibiliseringscampagne die in Vlaanderen door minister Matthias Diependaele (N-VA) gelanceerd werd. Met zo'n campagne is de burger beter geïnformeerd over maatregelen die de blootstelling aan CO helpen voorkomen, zoals een tijdige controle en onderhoud van verwarmingstoestellen, warmwatertoestellen en schoorstenen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, CO-vergiftiging

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni