De Sukkelstraat (9): Nieuw gemeentehuis van Etterbeek

Christophe Degreef
© Brussel Deze Week
05/04/2012
In 2008 beloofde burgemeester Vincent De Wolf (MR) dat er tegen 2011 gebouwd zou worden op het voormalige hospitaalterrein tussen de Kazernelaan, de Beckersstraat en de De Haernestraat. Maar zijn project blijft tegenwind krijgen.

Het project rond het nieuwe gemeentehuis is tweeledig: enerzijds is het de bedoeling dat er op de site een gecentraliseerd gemeentehuis komt dat een politiecommissariaat, de gemeentelijke administratie, vergaderzalen en het OCMW samenbrengt. Volgens burgemeester De Wolf beantwoordt dat aan de noden van een moderne gemeente ten dienste van de burger. Anderzijds komt er naast een gemeentehuis ook een complex van ongeveer 250 appartementen, gegroepeerd rond een park. Overdag een openbare groene ruimte, 's avonds privé. En dan komt er ook nog een grote ondergrondse parkeergarage.

Maar groot project, veel tegenwind: het hoeft niet te verbazen dat de CDH-oppositie het geheel 'faraonisch' noemt en zich zorgen maakt over de kostprijs in deze wankele financiële tijden. Die kritiek wuift De Wolf weg: "Onze begroting is in evenwicht, en volgens een studie zou de verkoop van de appartementen door de gemeente na vijf jaar het project moeten terugfinancieren."

De gemeente gaat er ook prat op dat ze het geheel niet bouwt met behulp van een publiek-private samenwerking en dat ze alles zelf in de hand houdt. De totale kostprijs van de bouw wordt op ongeveer twintig miljoen euro geraamd.

De oppositie is er niet gerust op. Volgens hen zal de gemeente aan de totale verhuizing van de gemeentediensten haar broek scheuren. En er is niet alleen partijpolitieke oppositie. Volgens Inter-Environnement Bruxelles, de Franstalige vereniging voor leefmilieu en stedenbouw, wordt er kostbaar patrimonium opgeofferd voor de bouwplannen. Ook kant de vereniging zich tegen de vele parkeerplaatsen (ongeveer vijfhonderd) die ingepland staan. De gemeente breekt inderdaad alle historische gebouwen af, op een kapelletje na, maar De Wolf verdedigt zich: "Weet u, die gebouwen hebben ook niet zo'n verschrikkelijk grote erfgoedkundige waarde. Rode baksteen, dat is niet erg waardevol. Zo erg is het dus ook niet dat alles wordt afgebroken."

De Wolf zet door, en in de zomer begint de afbraak. Volgens de planning zou het vijf à zes jaar duren om alles te bouwen. De burgemeester benadrukt dat alles transparant is gebeurd, in tegenstelling tot wat de oppositie hem aanwrijft. Lange tijd bleef de bouw van het geheel echter onzeker. Lange tijd bleef het ook erg stil, en wanneer De Wolf vragen kreeg over het project, reageerde hij vaak gepikeerd. Terwijl de oppositie het spel speelde zoals dat van een oppositie verwacht kan worden, kon De Wolf het soms niet laten de man te spelen, en niet de bal.

Het voornaamste: het project komt er dus wel, en als alles goed gaat, zal het een verbetering zijn voor de buurt. Toch is dit dossier ook een sukkelstraat. Waarom? Net voor de verkiezingen een werf opzetten kan weleens de inzet van de verkiezingen zelf worden, en wie weet wat er met het project gebeurt wanneer er een andere coalitie aan de macht is. En in moeilijke financiële tijden stelt het kleine Etterbeek zich kwetsbaar op met zo'n project, misschien niet faraonisch, maar wel groot en ambitieus. Of het moet zijn dat we dat in Brussel niet gewoon zijn (van een kleine gemeente).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Etterbeek , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni