De Wolf: 'Verschillende camerasystemen verbinden'

© tvbrussel
25/06/2013
De voorbije jaren zijn op ontelbare plaatsen in Brussel veiligheidscamera's geplaatst. Door politie, gemeenten, vervoersmaatschappijen of particulieren. Etterbeeks burgemeester Vincent De Wolf (MR) wil de verschillende systemen verbinden om misdrijven efficiënter op te lossen.

Beelden die gemaakt worden door camera's in bijvoorbeeld de politiezone Montgommery kunnen niet bekeken worden in de vijf andere politiezone's van het Brussels gewest. Dat moet anders voor Vincent De Wolf. "De camera's werken goed maar staan niet met elkaar in verbinding", klinkt het.

De burgemeester van Etterbeek en MR-fractieleider in het Brussels parlement vraagt daarom één centraal systeem waarin alle camera's zijn geïnventariseerd en alle beelden kunnen worden opgevraagd. Niet alleen die van de officiële camera's. Ook camera's die in winkels of aan huizen hangen moeten mee in het systeem.

Het voorstel van Vincent De Wolf is opmerkelijk want net vandaag blijkt uit een onderzoek dat veiligheidscamera's geen nut hebben om misdrijven te voorkomen. Integendeel, in straten waar geen camera's hangen stijgt het aantal misdrijven als er in andere straten wel camera's zijn.

Maar volgens De Wolf moeten de beelden ook niet dienen om misdrijven te voorkomen maar sneller op te lossen. "In Parijs hebben ze een eengemaakt systeem en daar zijn sindsdien meer dan 4.000 arrestaties verricht."

Het Gewest onderzoekt of een gemeenschappelijk systeem voor alle politiezones technisch mogelijk is.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni