De zomertip van: Herman Van Dender, chocolatier van de koning

© brusselnieuws.be
20/07/2009
Hofleverancier. Herman Van Dender (45) draagt de titel sinds november met enige trots. Deze zomer kijkt de chocolatier-patissier kijkt vooral uit naar het vuurwerk op 21 juli. Maar hij schuift de voeten ook graag onder tafel in restaurant La Paix tegenover de slachthuizen.

"Het vuurwerk op 21 juli, dat kan ik aanraden. Niet alleen voor het spektakel -het vuurwerk van de nationale is toch wel uitzonderlijk-, maar ook omdat een groot stuk rond het Warandepark dan verkeersvrij is. Op zo'n momenten wandel ik graag door de stad. Meestal met vrienden of mensen van de zaak."

Patissierszoon Herman Van Dender is 45 en staat ondertussen aan het hoofd van een bedrijfje met 25 personeelsleden aan het Schaarbeekse Daillyplein. Zelf is hij geboren en getogen Brusselaar, zijn ouders zijn één van de vele Vlaamse bakkerskoppels die in de jaren '50 naar Brussel afzakten.

Op 21 juli is Van Dender ook zelf één van de attracties van de nationale feestdag. "We staan die dag met standje van de zaak op het Museumplein en demonstreren hoe we onze pralines maken", weet de gelauwerde chocolatier. De koning komt dan ook een praatje doen met de aanwezige hofleveranciers."

De geneugten van het vlees
Veel vrije tijd heeft Van Dender niet als ondernemer. In de zomervakantie krijgt het personeel bovendien nog eens voorrang om vrij te nemen.

Als Van Dender toch eens een dag vrij heeft, vind je hem bijvoorbeeld in restaurant La Paix, rechtover de slachthuizen van Anderlecht. "Een goede traditionele brasserie met een gereputeerde vleeskaart", weet Van Dender. "Je krijgt er een fantastische entrecôte."

"In tegenstelling tot wat iedereen denkt, komt het vlees trouwens helemaal niet uit de slachthuizen aan de overkant van de straat, maar uit Frankrijk."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni