Debaets: ‘Kerstboom weg wegens verwijzing naar christelijk feest’

Gemeenteraadslid Bianca Debaets (CD&V) betreurt dat er dit jaar geen traditionele kerstboom meer op de Grote Markt zal staan. “Ik vermoed dat de verwijzing naar het religieuze de doorslag heeft gegeven.” De Stad ontkent.

De Stad maakte woensdag bekend dat dit jaar geen klassieke kerstboom komt op de Grote Markt. In de plaats komt er een lichtkunstwerk in de vorm van een boom, een "elektronische kerstboom."

Debaets is niet blij met die beslissing. "Nadat de 'kerstmarkt' geen 'kerstmarkt' meer mocht heten maar 'winterpret', moet er nu een ander element sneuvelen dat al te zeer zou kunnen verwijzen naar Kerstmis", zegt ze.

"Niet dat de kerstboom een christelijk of religieus symbool is, maar de boom draagt uiteraard een verwijzing naar Kerstmis in zich. Ik vermoed dat precies die verwijzing de kerstboom voortaan bant van de Grote Markt. En dat is jammer."

Debaets denkt dat een historische en multireligieuze stad de tradities in ere moet houden en ruimte moet laten voor alle levensbeschouwingen. "Ook voor heel wat mensen die geen christen zijn, hoort de boom erbij", besluit ze uit de reacties die ze kreeg van bewoners en handelaars.

"Wat volgt?", vraagt Debaets zich af. "Alle paaseieren uit de stad verbannen omdat ze verwijzen naar Pasen? Als dat de nieuwe stijl is van het kersverse Brusselse stadsbestuur hou ik mijn hart vast."

Kerststal
Volgens Nicolas Dassonville, woordvoerder van burgemeester Thielemans (PS), heeft de verandering niets te maken met antireligieuze motieven. "In dat geval zouden we toch de kerststal geschrapt hebben?" zegt hij aan brusselnieuws.be. "Maar die blijft dus, en het is trouwens ook niet zo dat er geen kerstboom is. Integendeel: door er een lichtkunstwerk van te maken, benadrukken we de boom net meer. Hij staat dus meer dan ooit centraal op de Grote Markt."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?