Debaets: ‘Niet verschuilen achter neutraliteit’

© brusselnieuws.be
19/08/2014

Voor Brussels staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bianca Debaets kunnen de uitspraken van Charles Huygens over homoseksuele leraars niet door de beugel. “Neutraliteit mag geen vlag zijn waarachter men zich kan verschuilen.” Zij wordt daarin bijgetreden door Ann Brusseel (Open VLD) en Bruno De Lille (Groen).

Huygens, de directeur-generaal van het Brusselse openbaar onderwijs, stelde dat leraren best voorzichtig zijn met uitspraken over hun privéleven en meer bepaald hun geaardheid. Hij deed dit nadat een homoseksuele sollicitant van een directrice te horen kreeg dat hij moest zwijgen over zijn geaardheid. Huygens verwees ook naar Brusselse realiteit, waar heel wat inwoners zich intolerant tonen voor homoseksualiteit.

“We moeten ons niet verschuilen achter neutraliteit”, zegt ze. “Zeker in Brussel waar zoveel talen en culturen samenkomen, moeten we aanleren dat diversiteit goed is. Dat er met anders zijn, niks mis is. In het onderwijs worden de kiemen gelegd om jongeren te laten opgroeien tot respectvolle volwassenen.”

'School geeft signaal dat homo zijn verkeerd is'
Een mening die gedeeld wordt door andere politici. “In Brussel zouden vrouwen geen al te korte rok mogen dragen of zouden homo’s hun geaardheid niet mogen tonen”, zegt Vlaams parlementslid Ann Brusseel (Open VLD). “Maar zoiets kan niet, dat is onaanvaardbaar. Kinderen moeten elkaar en hun omgeving respecteren.”

Ook voor Brussels Groen-fractieleider houdt het neutraliteitsargument geen steek. Hij wijst ook op de mogelijke gevaren van de houding van de school. "Homofobie is een reëel probleem", zegt hij. "Door mensen te vragen hun geaardheid te verstoppen, geef je het signaal dat homo-zijn verkeerd is. Dat is een ramp voor elke leerling die zijn seksualiteit aan het ontdekken is. Zo zeg je aan de agressors dat zij het recht aan hun kant hebben, iets wat de problemen alleen nog maar zal doen toenemen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni