Over tien jaar moeten de Slachthuizen van Anderlecht en de buurt errond hertekend zijn. In de Kelders van Kuregem vindt daarover een publiek debat plaats. De architectuurstudenten van La Cambre presenteren er hun voorstellen.

De buurt rond de slachthuizen aan de Ropsy Chaudronstraat is dringend aan vernieuwing toe. De buurt kampt met heel wat overlast en mobiliteitsproblemen door het succes van de markten van de slachthuizen.

Anderhalf jaar geleden werd daar al een Europese subsidie voor toegekend en tekende een architectenbureau een voorlopig traject uit. Ook de studenten van de architectuurschool La Cambre werkten een jaar lang rond de site en tekende verschillende voorstellen uit om de buurt te herwaarderen. Die voorstellen worden - samen met een studie over de grieven en opmerkingen van de buurt - voorgesteld op een debatontbijt.

Met de Slachthuizen en de wekelijkse markten vormt de plek een belangrijke economische pool in Anderlecht en Brussel. Die functie wil Abatan, de beheerder van de site van de slachthuizen, in de toekomst verder uitbouwen.

"We werken momenteel aan een studie - Abatan 2020 - om na te gaan hoe we de site in de toekomst kunnen inrichten. We willen graag de 'buik van Brussel' blijven, een trefpunt voor alles wat met voeding te maken heeft," legt afgevaardigd bestuurder Joris Thiebaut uit. "Daarnaast werken we ook aan een project waarbij we handelaars in bijvoorbeeld fruit en groenten op een vaste plaats willen vestigen, in plaats van steeds rond te gaan en markten te organiseren. De investering daarvoor werd eerder al door het Brussels Gewest goedgekeurd."

Tegen 2013 komt er ook een uitbreiding op een verkommerde uithoek van het terrein met 4.300 vierkante meter opslagruimte en 880 vierkante meter overdekte marktruimte voor de groenten- en fruithandelaren.

:: Het debat vindt deze voormiddag plaats in de Kelders van Cureghem (ingang 1) aan de Ropsy Chaudronstraat 24 in Anderlecht

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni