deBuren zijn weer thuis

Het Vlaams-Nederlandse Huis deBuren zit na bijna vijf jaar weer op zijn oude – verbouwde – stek in de Leopoldstraat. Van het uitbreidingsplan kwam niets terecht. Of er op de lege hoek met de Wolvengracht nu studenten- en artiestenflats komen, staat nog niet vast.

Bijna tien jaar geleden besloot de Vlaamse regering onder impuls van cultuurminister Bert Anciaux (SP.A) om het pand van deBuren uit te breiden. Architectenbureau RAUW tekende een nieuwbouw met een auditorium en een café, dat Kaas zou heten.

Intussen kocht de Vlaamse gemeenschap het lapje grond met de vijgenboom op de hoek en het gebouw van café Dada. De beschermde vijgenboom werd verhuisd maar overleefde het niet.

Vandaag ligt het lapje grond nog steeds braak en staat café Dada nog overeind. De uitbreiding ging namelijk niet door. Stad-Brussel deed moeilijk over het ontbreken van woningen in het plan. Bedoeling was dat Vlaanderen hierover in onderhandeling zou gaan met de Stad, maar dat is nooit gebeurd. Anciaux liet het dossier aanslepen, zijn opvolgster Joke Schauvliege (CD&V) bekeek het hele plan met iets minder enthousiasme. Zij was er dan ook niet rouwig om toen deBuren in 2011 zelf vroeg om af te zien van de uitbreiding en alleen het bestaande gebouw op te knappen. "Wij waren al van begin 2009 weg uit ons gebouw en zagen dat het niet vooruitging," zegt directeur Dorian Van der Brempt van deBuren. "Bovendien bleek dat onze subsidies niet zouden verhogen. In die omstandigheden hadden we weinig zin om er een paleis bij te krijgen."

Het gebouw is inmiddels grondig gerenoveerd en technisch verbeterd, ook door RAUW. Zowel beneden als op de eerste verdieping is er nu een grote zaal, boven zijn kantoren. deBuren keerde zopas terug naar zijn stek en houdt op 4 september een openingsfeest.

Wat met de lege hoek? Hoewel de opdracht aan RAUW nooit is stopgezet, is duidelijk dat de uitbreiding er niet komt. Volgens ingewijden werkt minister Schauvliege samen met haar collega Pascal Smet (SP.A) aan een project met studenten- en artiestenflats. De bewindslieden willen hierover echter nog niet communiceren. "We werken met spoed aan een nieuwe bestemming," is alles wat het kabinet-Schauvliege kwijt wil.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?