Deeltransport in 28 EU-hoofdsteden vergeleken: Brussel op plek 2

© Saskia Vanderstichele

Een commerciële Nederlandse vergelijkingssite, Shopalike.nl, heeft de deeltransportsystemen in alle 28 EU-hoofdsteden onder de loep genomen. Ze heeft het aantal en de prijs van deelfietsen, -auto’s en -scooters met elkaar vergeleken. Brussel doet het goed volgens de Nederlanders, en eindigt op een tweede plek in het algemene klassement. Maar mobiliteitsexpert Nils Wuytens (VUB) waarschuwt voor te veel euforie. ‘Het is een beetje appelen met peren vergelijken.’

Brussel doet het goed op het gebied van deeltransport, in vergelijking met andere Europese hoofdsteden, concludeert Shopalike.nl. Op het vlak van deelfietsen staat Brussel met Villo zelfs helemaal bovenaan in de rangschikking. Er zijn 42 deelfietsen per 10.000 inwoners beschikbaar, tegen een gemiddelde prijs van 0,5 euro per uur. Qua auto’s staat Brussel op plek vier, en qua scooters (dankzij het recent opgestarte Scooty) op plek negen.

Voor de vergelijking bekeken ze de goedkoopste aanbieder van deelauto’s, -scooters en –fietsen in de 28 hoofdsteden, op een doordeweekse dag. Carpoolingsystemen als Taxistop en BlaBlaCar werden niet meegenomen in de berekening. Vaste (abonnements)kosten werden niet meegeteld.

'Maar één provider besproken'
“En zo ben je bezig appels met peren te vergelijken”, concludeert mobiliteitsonderzoeker Nils Wuytens (VUB). “De vaste kosten tussen aanbieders kunnen sterk verschillen. Ze hebben telkens ook maar één provider uitgekozen, we weten niet welke. Terwijl er qua autodelen in Brussel al acht verschillende aanbieders bestaan. Ik vond maar één bedrijf dat in de buurt komt van de vermelde prijzen, en dat is zeker niet de grootste provider. Dat maakt de resultaten niet representatief.”

Wuytens vindt het wel positief dat het onderzoek gedeelde vervoersmiddelen weer in de kijker zet. “Deeltransport zit in de lift. Hoe meer mensen erover horen, hoe meer het ook zullen overwegen.”  

Bekijk de volledige toptien van ShopAlike:

© ShopAlike
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?