Défi verwijt federale regering trage voortgang Gewestelijk Expresnet

© Knap

De Franstalige partij Défi verwijt de federale regering dat ze de voorziene investeringen in het Gewestelijk Expresnet (GEN) op de lange baan schuift. "Aan het huidige tempo zal het pas in 2035 klaar zijn," zegt fractieleider in het Brussels parlement Emmanuel De Bock.

"Minister van Mobiliteit Bellot kondigt trots aan dat hij een miljard euro gevonden heeft, maar hij heeft gewoonweg de investeringsbudgetten die initieel voorzien waren voor de komende twintig jaar opgeschoven. Waren de investeringen op het niveau van de engagementen van 2011-2012 gebleven, zou er niet minder dan 822 miljoen euro zijn geïnvesteerd en zou het GEN in 2020 klaar zijn. Aan het huidige tempo van 50 miljoen euro per jaar zal het GEN nooit klaar zijn voor 2035".

Vanuit de federale regering kwam er al kritiek op de Brusselse regering (met Défi) over de onderinvesteringen in het onderhoud van de tunnels. Volgens Défi-fractieleider De Bock zou de federale regering "beter voor eigen deur vegen."

De partij vraagt ook dat de Waalse regering van MR en CDH een herziening van de 60/40-verdeelsleutel voor spoorinvesteringen op de tafel legt van het aangekondigde overlegcomité voor mobiliteit.

Lees meer over

Nieuws uit Brussel in je mailbox?

Lees ook