Definitieve oplossing voor jeugdhuis Ratatouille

Ratatouille, één van de acht jongerenwerkingen van koepelorganisatie Dbroej, kan definitief op de Gallaitsite in Schaarbeek blijven. Sinds augustus vond het jeugdhuis voor maatschappelijk kwetsbare jongeren onderdak in een oude conciërgewoning van gemeenschapscentrum De Kriekelaar, maar D’Broej krijgt nu de garantie dat het jeugdhuis in het nieuwbouwproject in de omgeving een permanente plaats krijgt.

Ratatouille gebruikte in het verleden lokalen van de gemeente Schaarbeek, maar daar was minder en minder plaats. In augustus kwam er dan toch een oplossing: het jeugdhuis verhuisde naar een oude conciërgewoning in de Vanderlindenstraat, vlakbij het gemeenschapscentrum De Kriekelaar in de Gallaitstraat.

De oplossing was echter tijdelijk, omdat de Vlaamse Gemeenschapscommissie allerlei plannen heeft met de Gallaitsite: er komt een nieuwe school, en allerlei projecten rond cultuur, sociaal cultureel werk en jeugdwerk. Pascal Smet, bevoegd VGC-collegelid voor cultuur, jeugd en sport, heeft nu laten weten dat Ratatouille ook in het nieuwe project een plaats krijgt. “Er is in totaal 700 meter² voorzien voor Ratatouille en andere initiatieven en organisaties met een vrijetijdsaanbod voor kinderen en jongeren”, klinkt het in een persbericht.

D'Broej reageert opgelucht: "Vorig jaar hebben we aan de alarmbel getrokken. Het zag er toen echt even naar uit dat we de boel zouden moeten sluiten, omdat we geen onderkomen vonden. Nochtans zijn er heel veel noden in de buurt", zegt coördinator Inge Loodsteen. "De kinderen en jongeren uit de wijk groeien op in kwetsbare milieus en het vrijetijdsaanbod, de steun en het vertrouwen dat ze bij Ratatouille vinden, maakt voor hen het verschil in hun dagelijks leven."

Link met De Kriekelaar
De vergunningsprocedure voor het hele project is lopende, en er worden architecten gezocht. Eind 2018 moeten de werkzaamheden starten, in 2019 moet het hele project klaar zijn. Gemeenschapscentrum De Kriekelaar blijft gewoon staan, “maar aan de architecten wordt wel gevraagd hoe de link met het nieuwe project en De Kriekelaar gemaakt kan worden. Sommige functies zullen immers overeen komen”, aldus het kabinet-Smet.

 De kans bestaat dat Ratatouille tijdens de verbouwingen opnieuw tijdelijk zonder onderkomen zit. “Maar omdat het precieze verloop van de werken nog niet bekend is, is het moeilijk te voorspellen wat de hinder voor het jeugdhuis zal zijn. Maar dat gaan we sowieso wel oplossen.”

Over de school was al bekend dat het een “Tienerschool” wordt: bij zo’n school worden het vijfde en het zesde leerjaar van het lager onderwijs samengevoegd met het eerste en tweede jaar middelbaar. Die leeftijdscategorie, tien- tot veertienjarigen, komt overeen met de ontwikkelingsfase van kind naar puber.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?