Delhaize-vestiging aan Flagey moet sluiten door solidariteitsactie

Protest Delhaize Flagey
© DVKO
| Delhaize-vestiging aan Flagey moet zaterdag sluiten door solidariteitsactie
© DVKO
| Delhaize-vestiging aan Flagey moet zaterdag sluiten door solidariteitsactie
Updated: 23-09-2023 - 13:01

De Delhaize-vestiging aan Flagey, in de de Henninstraat in Elsene, heeft zaterdagmiddag zijn deuren moeten sluiten omwille van een solidariteitsactie. Dat heeft Belga ter plaatse vastgesteld. Zowat 150 mensen hadden zich aan de winkel verzameld uit protest tegen de plannen van de winkelketen om al hun vestigingen te franchiseren.

Een deel protesteerde voor de winkel, maar een ander deel hinderde het werk en het shoppen in de winkel door winkelkarretjes te vullen met producten, daarmee naar de kassa te gaan en die vervolgens achter te laten met de melding dat ze hun aankopen niet kunnen betalen. Dat zorgde voor lange wachtrijen aan de kassa's en een hoop extra werk voor het aanwezige personeel, en leidde omstreeks 12.00 uur tot het bericht dat de winkel voor de rest van de dag zijn deuren zou sluiten.

Protest

Delhaize kondigde begin maart aan dat het al zijn 128 supermarkten in eigen beheer wil verzelfstandigen, een beslissing die sindsdien voor aanhoudende sociale onrust zorgt. In augustus vonden de eerste vijftien winkels al een nieuwe uitbater, en begin september kondigde de supermarktketen aan dat er voor 17 bijkomende supermarkten een zelfstandige overnemer was gevonden. Een van de winkels waarvoor een overnemer gevonden werd, is de Delhaize-vestiging aan Flagey, in Elsene.

Aan die winkel, net als aan enkele andere Brusselse winkels, wordt al sinds begin maart regelmatig geprotesteerd. "Vandaag gaat het om een nieuw soort actie, die ongezien is in België", zegt één van de actievoerders. "Het gaat vooral om mensen die niet bij Delhaize werken maar solidair zijn met de werknemers van de keten. Zij zorgen ervoor dat het vandaag veel moeilijker wordt om in deze supermarkt te winkelen."

"Delhaize Flagey is een symboolwinkel", klinkt het bij de vkabond CSC-CNE. "Het is één van de eerste winkels waarvoor een overnemer gevonden is, en enkele weken na de aankondiging van de franchisering, heeft Delhaize er al een vakbondsafgevaardigde ontslagen. De overnemer heeft ook al aangekondigd dat de openingsdagen en -uren zouden veranderen en dat het personeel vanaf nu de winkel zou moeten schoonmaken. Wie dat niet ziet zitten, wordt aangezet om ontslag te nemen. Tot zover de belofte van de directie dat er niets zou veranderen voor het personeel."

'Hetzelfde werk met minder mensen'

"Er is inderdaad beloofd dat we aan dezelfde voorwaarden zouden kunnen blijven werken in deze winkel", zegt een actievoerende werknemer. "Maar na de overname kan de nieuwe eigenaar elk moment op die belofte terugkomen. Intussen zijn er sinds de aankondiging van de overname al 13 van de 68 werknemers vertrokken. De nieuwe overnemer heeft al aangekondigd dat hij niet van plan was die te vervangen. We gaan dus hetzelfde of meer werk moeten doen met minder mensen, en waarschijnlijk aan slechtere voorwaarden."

Het is niet de eerste maal dat protestacties aan Delhaize Flagey het nieuws halen. In april werd al motorolie uitgegoten aan de ingang van de winkel, en in de nacht van 11 op 12 september werd de privéwoning van een van de nieuwe uitbaters het doelwit van vandalen. Er werd verf gegooid tegen de gevel en een dreigende boodschap achtergelaten: 'Haal Delhaize en zijn pionnen onderuit'.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?