Deliveroo voor arbeidsrechtbank gedaagd voor RSZ-inbreuken

© Saskia Vanderstichele

Het arbeidsauditoraat van Brussel daagt maaltijdenkoerier Deliveroo voor de arbeidsrechtbank. Dat meldt L'Echo. Die beslissing volgt op een twee jaar durend onderzoek door de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ). Het proces start op 20 januari in Brussel.

Na de invoering van de wet over de deeleconomie onder impuls van Alexander De Croo, moedigde Deliveroo zijn koeriers aan om hun contract te laten vallen en "dienstverlener" te worden. Die keuze wekte veel ongenoegen bij de koeriers. In oktober 2017 boog het gerecht zich over de zaak. Daarbij werden 115 koeriers, Nederlandstalig en Franstalig, gehoord.

Deliveroo zou goed hebben meegewerkt aan het onderzoek. Het arbeidsauditoraat stapt nu naar de arbeidsrechtbank met een reeks mogelijke inbreuken, zoals het niet betalen van RSZ-bijdragen of lonen van koeriers. Dat zou naar verluidt kunnen leiden tot aanzienlijke schadevergoedingen ten voordele van de RSZ.

Het arbeidsauditoraat zal ook per brief voorstellen aan de in het onderzoek gehoorde Deliveroo-koeriers om zich nog aan te sluiten bij de procedure.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?