Derde kluspaard voor Schaarbeek

© BX1

Domino: in dit geval geen mysterieuze jonge vrouw uit een liedje van Clouseau, maar een 4-jarig trekpaard dat net 'in dienst genomen is' door de gemeente Schaarbeek. Het paard gaat zijn collega's Taram en Vouziers bijstaan, die al sinds 2011 gemeentelijke vuilnisbakken legen, grofvuil ophalen en schoolkinderen vervoeren.

Omdat Taram en Vouziers intussen een dagje ouder worden (ze hebben allebei de kaap van de 10 jaar gerond), heeft de gemeente beslist er een jonge kerel bij te halen. Die is op 31 oktober gearriveerd en moet in de komende dagen en weken nog getraind worden.

De Schaarbeekse kluspaarden werken elke dag een strakke dagplanning af - op  hun vakantieperiodes op het platteland na dan. Na hun ochtendverzorging maken ze elke dag een rondje langs de gemeentelijke vuilnisbakken, vergezeld van twee Schaarbeekse gemeentemedewerkers. Eén personeelslid ment de paarden, terwijl de andere de vuilnisbakken ophaalt en ze in de aanhangwagen gooit.

"Ze legen elke dag ongeveer tweehonderd van de 750 afvalbakken van de gemeente", zegt Manu Bouvy in La Capitale. Bouvy is directeur van de dienst netheid en groene ruimtes in Schaarbeek.

Hippobus
Daarna kunnen de paarden langsgaan in de scholen. Voor bepaalde gelegenheden kunnen die beroep doen op de 'hippobus'. Ze doen ook rondjes in het Josaphatpark. En tot slot halen ze ook grofvuil op bij bejaarden, die blij verrast zijn te zien wie er op de stoep staat.

"Wij wilden dat het project sympathiek zou zijn, maar ook nuttig", zegt Bouvy. "Daar zijn we veel beter in geslaagd dan we hadden gedroomd. In zes jaar tijd is er geen enkel probleem geweest, geen enkel ongeluk. De paarden zijn in blakende gezondheid."

Het project zou bovendien ook economisch een verstandige zet zijn, ook al werken de paarden trager dan een vuilniswagen. "Op het vlak van investeringen kost een paard ongeveer drie keer minder dan een vuilniswagen. Qua dagelijkse werking kosten ze ongeveer allebei evenveel."

Zes menners
Voortaan zullen zes vuilnisophalers de drie paarden aansturen, samen met de twee Schaarbeekse ezels, Camille en Gribouille. Die zijn ook elke dag aan de slag, maar dan in het Josaphatpark. De zes medewerkers hebben een speciale opleiding gevolgd in een stoeterij in Normandië en zijn de enige die een span kunnen aansturen.

Schaarbeek is de enige gemeente in België die paarden bezit die gebruikt worden voor andere doeleinden dan wandelingen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?