Derde meer huisjesmelkers betrapt

SDS
© brusselnieuws.be
24/07/2015

Vorig jaar zijn in België 234 processen-verbaal opgesteld tegen huisjesmelkers, waarvan 38 in Brussel. Dat is ruim een derde meer dan in 2013. "Huisjesmelkerij wordt bijna altijd per toeval ontdekt. Bijvoorbeeld als inwoners afgevoerd moeten worden omdat ze bevangen zijn door koolstofmonoxide."

Dat schrijft La Capitale vrijdag, op basis van cijfers van de politie.

"Brussel heeft al een jaar of zeven de strijd tegen de huisjesmelkerij opgevoerd", zegt Gilles Vanderbeck aan brusselnieuws.be. Vanderbeck is een strafrechtadvocaat aan de Brusselse balie, die vaak eigenaars verdedigt die verdacht worden van huisjesmelkerij.

"Sowieso gaat het om een stedelijk fenomeen. Er is meer vraag dan aanbod in steden, waardoor eigenaars sneller een woning in steeds kleinere eenheden opdelen, en daar onredelijk hoge prijzen voor vragen."

Er wordt officieel van een huisjesmelker gesproken als een eigenaar zonder scrupules veel huurgeld vraagt voor een woning die er slecht aan toe is.

In heel België steeg het aantal huisjesmelkers met 29 procent in vergelijking met 2013. Het Brusselse parket laat weten dat in Brussel vorig jaar 38 inbreuken vastgesteld werden, tegen 24 in 2013. Dat is een stijging met 37 procent.

Toeval
"Huisjesmelkerij wordt bijna altijd per toeval ontdekt", zegt advocaat Vanderbeck."Als inwoners afgevoerd moeten worden omdat ze bevangen zijn door koolstofmonoxide bijvoorbeeld, of als de politie voor een drugszaak een huis binnenvalt en de armzalige woonomstandigheden opmerkt."

Huurders zelf maken bijna nooit melding van schandalige huurprijzen voor een gammele woonst. "Het gaat bijna altijd om arme mensen die leven van een uitkering of leefloon, of vaak ook mensen zonder papieren. De huurprijzen in Brussel zijn heel hoog, en vaak buiten hun bereik", zegt de advocaat. "Zij zijn bang dat ze geen dak boven hun hoofd meer zullen hebben als ze klagen. Beter een slechte woning dan helemaal geen, denken ze."

In Wallonië steeg het aantal processen-verbaal van 69 in 2013 tot 107 vorig jaar. In Vlaanderen was er een kleinere stijging, van 87 twee jaar geleden tot ​93 afgelopen jaar.

Deal met parket
Wie betrapt wordt op huisjesmelkerij, kan een boete opgelegd krijgen of zelfs een gevangenisstraf (quasi altijd met uitstel, red.). "Maar het meest gevreesd door de eigenaars is de confiscatie van het pand", zegt Vanderbeck. "In zo'n geval wordt de overheid dus eigenaar van het gebouw. Dat is een extra reden om niet te investeren."

Volgens Vanderbeck onderhandelt het parket ook vaak over een deal met de eigenaar van het verloederde pand. "Die belooft een grondige renovatie, en wordt in ruil niet vervolgd, na het tonen van de bijbehorende facturen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni