Dertig jaar AMVB, dertig verhalen

Het Archief en Museum voor het Vlaams leven in Brussel (AMVB) bestaat dertig jaar en viert die verjaardag met een tentoonstelling. Niet over zichzelf, maar over de verenigingen die al dertig jaar het Vlaams leven in Brussel ondersteunen en bepalen.

Een stapel muziekcassettes staat symbool voor de Ancienne Belgique, al decennialang één van de belangrijkste Vlaamse culturele instellingen in Brussel. De AB is een van de dertig Vlaamse organisaties of bewegingen die hun verhaal vertellen op de tentoonstelling "30 jaar AMVB - 30 verhalen". Maar ook onder andere de Vlaams nationalistische jeugdbeweging Zilvermeeuwtjes, het Brussels Guldensporencomité en de Rode Leeuwen komen aan bod in de tentoonstelling.

Jimmy Koppen van het AMVB: "Wij als Archief en Museum voor het Vlaams leven in Brussel wouden voor de dertigste verjaardag een speciale tentoonstelling houden. Niet eentje waarin we onszelf centraal stellen want dat heeft weinig zin. Maar wel een tentoonstelling waarin we de archieven en erfstukken die we hier bewaren aan het publiek tonen."

Op de vooropening van de tentoonstelling vertelde voormalig staatssecretaris voor Nederlandse cultuur en Brussel Vic Anciaux (Spirit) hoe de strijd van de Vlamingen voor een eigen plaats in Brussel de voorbije dertig jaar geëvolueerd is. "Europa heeft veel meer inpakt op Brussel dan dertig jaar geleden. Het is dus veel meer de internationaliteit van onze stad die veel meer tot uiting komt. Dit is niet meer de stad die wij toen kenden. Maar ik ben nog altijd fier dat we toen heel wat steunpunten voor de Nederlandstalige cultuur hebben kunnen uitbouwen en dat die nog altijd bestaan en nog altijd uitstraling hebben nu naar Europa."

:: "30 jaar AMVB - 30 verhalen"
data: > 31 augustus - dinsdag > zaterdag van 10.00 > 17.00 uur
locatie: AMVB, Arduinkaai 28, 1000 Brussel - 02-209.06.01

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?