Dertig jaar Kunstambacht en Restauratie in Anderlecht

Lieven Bulckaert
© Brussel Deze Week
25/06/2009
De Academie aan het Dapperheidsplein viert dertig jaar Kunstambacht en Restauratie. Lezingen, museumbezoeken en een slotconcert in de Sint-Pieter en Sint-Guidokerk hebben dat wapenfeit al in de verf gezet. Een indrukwekkende, veelzijdige eindejaarsexpositie loopt nog van 25 tot en met 29 juni.

"Iedereen is hier kunstenaar op zijn manier en binnen de betekenis die hij er zelf aan geeft; wij maken geen kunstenaars," zegt Academie-directeur Willem Klewais, die het liefst zo onzichtbaar mogelijk tussen de collega-leerkrachten en leerlingen staat. "De studenten maken zichzelf, gesteund door een goed en hoogopgeleid team, dat met beide voeten in het veld staat en toch nog durft te dromen. Lastig bijwijlen, zoveel straffe karakters. Er ontspruiten geweldige glorieuze taferelen aan, én het levert een hoop frictie en gedonder op."

Labyrint
De gebouwen van de school vormen een labyrint van aaneengekoppelde complexen van uiteenlopende aard: voor buitenstaanders een ware doolhof. Maar zoals blijkt uit de altijd geslaagde tentoonstellingen, heeft deze boeiende chaos een voedende functie.

Deze academie, met momenteel 750 leerlingen, valt onder het deeltijds kunstonderwijs (DKO). De instelling geeft artistiek onderwijs aan kinderen vanaf zes jaar en aan jongeren van twaalf tot zeventien op woensdagmiddag, vrijdagavond en zaterdag. 450 volwassenen werken aan hun eigen artistieke wereld. De vrijheid van expressie staat voorop.

Binnen het brede landschap van artistiek onderwijs in Vlaanderen neemt de Anderlechtse instelling een bijzondere plaats in. Haar grote troef is de beschikbare ruimte: het negentiende-eeuwse woonhuis van oud-premier Jules Vandenpeereboom met zijn bijgebouwen huisvest het secretariaat, dat nog het meest wegheeft van een gotische ridderzaal, en de afdeling Kunstambacht Schilderen en Polychromie.

Naast het herenhuis ligt een indus­trieel complex met bizarre bouwsels, dat de laatste jaren tot een redelijk overzichtelijk geheel is getransformeerd. Ook de gigantische kelders, voordien een souterrain waar mysterieuze spoorweggetjes naartoe leidden, werden omgebouwd tot bruikbare ateliers en tentoonstellingsruimtes. De grote troef van de vele ruimte is tegelijk ook de achilleshiel: het onderhoud van dit complex vergt heksentoeren.

In de oude stallingen en hangars aan het Dapperheidsplein worden de kunstsmeden opgeleid. De bezoekers van de tentoonstelling wanen zich er in de smidse waar Vulcanus de wapens van de goden smeedde. De oerelementen zijn hier prominent aanwezig; zelfs de accessoires lijken episch.

Specifieke technieken worden ook gedemonstreerd in de afdelingen Textiel, Glas-in-lood, Hout & Meubel, Polychromie, Schilderen en Steen & Beeld. Alles bij elkaar worden hier zo'n honderd zestig ambachtslui gevormd. Traditie staat hier hoog in het vaandel - het gaat om een overdracht van kunnen en kennis -, maar de opleidingen zijn allerminst oubollig.

Heel wat leerlingen volgen over de jaren meer dan één opleiding. De trajecten zijn bijna eindeloos: Beeldhouwkunst, Fotografie, Toegepaste Grafiek (grafische vormgeving), Keramiek, Schilderkunst, Tekenkunst of Vrije Grafiek (nu bijna 100% non toxic!). Cross-over is hier dus de normaalste zaak van de wereld.

Sinds enkele jaren is er ook een artistieke opleiding Mediakunst. Hier leer je onder meer werken met Final Cut Pro en DVD Studio Pro. Inter­actieve breinen kunnen ook aan de slag met Max MSP, een programmeeromgeving voor video en audio. Hier luiden de wachtwoorden random-principes, motion capturing en audio-analyse. Voor elck wat wils, dus.

:: Vernissage eindejaarstentoonstelling op donderdag 25 juni om 19 uur; daarna nog op vrijdag 26 juni van 18 tot 21 uur, in het weekend van 14 tot 18 uur en op maandag 29 juni van 18 tot 21 uur

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni