Deruyter fotografeert allochtone ondernemers

© Kurt Deruyter

Zelfstandigenorganisatie Unizo vroeg fotograaf en journalist Kurt Deruyter om twintig portretten te maken van Brusselse ondernemers met een migratie-achtergrond. Als voorsmaakje publiceren we een portret van Hinde Boulbayem, CEO van transportfirma Sumy.

Het portret van Hinde Boulbayem staat in het boek ‘Ondernemer in Brussel’, dat op vrijdag 18 november, Dag van de Ondernemer verschijnt. Fotograaf en journalist Kurt Deruyter schreef de twintig verhalen. “Het zijn allemaal portretten van ondernemers voor wie etniciteit een toegevoegde waarde is,” zegt Anton Van Assche van Unizo. “We wilden de diversiteit van de Brusselse ondernemer laten zien. Ook hopen we met dit boek het beeld van het allochtone ondernemerschap te verbreden, weg van de nachtwinkel en de kebabzaak.”

Unizo kreeg voor dit - tweetalige - boek de steun van Brussels staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bianca Debaets (CD&V).

Hinde Boulbayem is op z’n zachtst gezegd een ietwat vreemde eend in de bijt in het rijtje van geportretteerde ondernemers. Als vrouw werd ze min of meer toevallig actief in de transportsector. Maar toevallig betekent in dit geval niet ondoordacht. Haar vader werkte voor een Vlaamse transportfirma als vrachtwagenchauffeur. Toen de eigenaar ermee wou stoppen, vond die niet meteen een overnemer. Vader Boulbayem besloot de gok te wagen en zag zich plots eigenaar van de firma Ivan Crabbe Transport (IC Transport). Een klassieke transportfirma, die in opdracht goederen vervoerde van A naar B tegen betaling.

Toen haar vader ziek werd, kwam dochter Hinde te hulp, maar zij wou het bedrijf niet zomaar overnemen, omdat ze het businessmodel compleet achterhaald vond. Ze besliste een masteropleiding in Mobility Management te volgen en een nieuw plan te ontwerpen om IC Transport om te vormen tot een moderne onderneming. Ze richtte zich op het transport van producten die gevoelig zijn voor temperatuur zoals voeding en geneesmiddelen en bestudeerde inplantingsmogelijkheden, vlootalternatieven en logistieke vraagstukken.

Het resultaat is Sumy, Sustainable Urban Logistics & Mobility, dat logistieke en transportoplossingen biedt aan bedrijven. Sumy werkt met kleine flexibele bestelwagens die rijden op gas, de chauffeurs rijden vooral in de daluren in de stad om zo de stad leefbaar te houden en het werk van de chauffeurs beheersbaar en overzichtelijk. Sumy beheert autonoom de logistiek voor verschillende bedrijven als de VRT en Ocean Marée.

Daar stopt het verhaal niet. Boulbayem is voortdurend op zoek naar optimalisatie en vernieuwing met de mens als centraal uitgangspunt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?