| Douïebs kaart benadrukt het aantal stemmen, en niet de oppervlakte van een kiesdistrict.

Deze Brusselaar komt met een oplossing voor de Amerikaanse verkiezingskaart

ZM
© BRUZZ
07/11/2020

Je kan er bijna niet naast kijken: de rood-blauwgekleurde kaart van de Amerikaanse staten naar aanleiding van de presidentsverkiezingen. Volgens datawetenschapper Karim Douïeb geven zulke traditionele verkiezingskaarten vaak een vertekend beeld van het stemgedrag van Amerikanen. Daarom heeft de Vorstenaar een alternatief ontwikkeld, dat nu voor een tweede keer viraal gaat.

Douïeb is datawetenschapper en medeoprichter van Jetpack.AI, een bedrijf dat zich specialiseert in "data analyseren, opruimen en structuren voor het grote publiek”. Sinds jaar en dag houdt hij halt bij data die zijn interesse opwekken, waarna hij vervolgens dieper begint te graven.

Dat gebeurde ook vorig jaar, toen hij een Amerikaanse verkiezingskaart op het Twitteraccount van Lara Trump zag voorbijkomen, naar aanleiding van het impeachment-proces van Trump. Daarmee wilde Trumps schoondochter hem verdedigen. “Op die kaart leek het wel alsof bijna alle Amerikanen effectief gestemd hadden voor Trump in 2016, terwijl dat eigenlijk niet zo was.”

Daarom vindt Douïeb de traditionele verkiezingskaarten nogal misleidend, omdat die de Amerikaanse staten inkleuren op basis van de winnende partij, en niet op basis van het aantal stemmers. Op zo’n kaarten zijn kiesdistricten met een grote oppervlakte en weinig stemmers beter zichtbaar dan kleine districten met veel kiezers. “Het vreemde aan de Amerikaanse verkiezingen is inderdaad dat je met minder stemmen toch nog kan winnen. Dat hebben we in 2016 ook bij Hillary Clinton gezien. Maar als je de deelstaten gewoon gaat inkleuren, zonder te kijken naar het aantal mensen die gestemd hebben, dan is dat misleidend.”

Fake news

Het gevaar van zulke misleidende kaarten zit hem in de subtiliteit, zegt Douïeb. “Dat gebeurt wel vaker bij fake news. Ze nemen bepaalde data en geven er een kleine twist aan. Het is niet echt fout, maar het is niet representatief voor de werkelijkheid.”

Om die reden besloot Douïeb een nieuwe, volgens hem realistischere, kaart te maken. “Die was vorig jaar al populair, maar gaat nu opnieuw viraal”, zegt de Vorstenaar. Die kaart toont nog de verkiezingsuitslag van 2016, maar ook voor de presidentsverkiezingen van dit jaar wil hij een nieuwe, alternatieve kaart maken. “Verschillende media, vooral Amerikaanse kranten, hebben mij al gevraagd of ik opnieuw zo’n verkiezingskaart wil maken. Die komt er zo snel mogelijk na de uitslag aan.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Vorst , Samenleving , Amerikaanse verkiezingen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni