Hotel Métropole Metropole aan het de Brouckèreplein

| Hotel Métropole aan het De Brouckèreplein.

Deze Brusselaars willen zelf het Hotel Métropole overnemen

Thalia Phatisis
© BRUZZ
15/07/2020

Lang leve Métropole. Zo heet de Facebookgroep waar zo’n 380 leden zich het lot van het hotel net iets meer dan anderen aantrekken en het vooral willen veranderen. Nadat ze het nieuws over de stopzetting hoorden, besloten Benoît-Alexandre Van Parijs en Alexandre Lodzia Brodzki alles op alles te zetten om het hotel te redden en het via een coöperatieve over te nemen.

De aanslagen in 2016, de werken aan het De Brouckèreplein en de coronacrisis bepaalden de toekomst van het hotel. Métropole kondigde op 22 april de sluiting aan. Het laatste onafhankelijke Brusselse vijfsterrenhotel zou voorgoed sluiten.

Niet als het aan Van Parijs en Brodzki ligt. Zij verzamelden via een oproep op Facebook, die zo’n 7000 keer werd gedeeld, heel wat mensen met de nodige middelen en expertise. “Na het horen van het spijtige nieuws over de sluiting, dacht ik meteen aan een overname door een coöperatie, bestaande uit Brusselaars en het personeel," aldus Brodzki. "Het zou zonde zijn om dit iconisch hotel verloren te laten gaan of in handen te zien vallen van een keten."

“Het zou zonde zijn om dit iconisch hotel verloren te laten gaan of in handen te zien vallen van een keten.”

Alexandre Lodzia Brodzki

Of het plan veel kans heeft op slagen, valt nog af te wachten. Heel wat e-mails en telefoontjes later kregen ze te horen dat de prioriteit van de eigenaars op dat moment lag bij de toekomst van het personeel. Ondertussen werd het sociaal plan voor de werknemers al 3 weken geleden goedgekeurd, maar kregen ze nog steeds geen gehoor van de eigenaars.

"We vrezen dat het zal worden verkocht met de mogelijkheid om het te veranderen in iets anders dan het historische hotel."

Benoît-Alexandre Van Parijs

Commercieel vastgoed

Daarnaast blijkt het hotel in handen van CBRE, een firma voor commerciële vastgoedservices en investeringen. “We vernamen dat ze iemand van CBRE hebben aangesteld om voor het hotel te zorgen. Zij zijn gespecialiseerd in de verkoop van kantoorgebouwen,” zegt Van Parijs. Het vastgoedkantoor zelf wil niets kwijt over de plannen met het Métropole.

“We vrezen dat het zal worden verkocht met de mogelijkheid om het te veranderen in iets anders dan het historische hotel", aldus Van Parijs. "We sturen een laatste brief met het verzoek om de operationele familie te ontmoeten en als we, zoals gewoonlijk, worden genegeerd, zullen we dynamischere stappen ondernemen om Hotel Métropole veilig te stellen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Hotel Métropole , De Brouckèreplein

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni