Deze teams willen Actirisgebouw herbestemmen

© Google Earth

Vijf teams van ontwerpers en projectontwikkelaars mogen een ontwerp maken voor het voormalige Actirisgebouw aan het Beursplein. Dat erg zichtbare gebouw wordt verkocht en krijgt een nieuwe functie. In de zomer van 2018 wordt beslist wie van de vijf kandidaten het gebouw mag kopen.

Het gebouw met de groene koepel aan het Beursplein staat leeg sinds Actiris in 2016 verhuisde naar de Astrotoren. Het gebouw wordt dan ook verkocht door de Maatschappij voor Stedelijke Inrichting (MSI) van het Brussels Gewest. Opvallend is dat het gebouw niet zomaar verkocht wordt aan wie het meeste biedt. Kandidaat-kopers moeten hun plannen op tafel leggen, en ze moeten ambitieus zijn.

16 teams toonden interesse, daarvan zijn er nu vijf overgebleven. Zij werden geselecteerd door een jury, op basis van de samenstelling van hun team, hun referenties, en hun visie op het gebouw. Ze krijgen tot maart 2018 om een ontwerp te tekenen. In de zomer van dat jaar wordt er ook een winnaar aangeduid.

Renovatie COOP BRUZZ 1541
© Saskia Vanderstichele
Het gaat om Kolmont met de Belgische toparchitecten Bogdan & Van Broeck, die de plannen tekenden voor Truss in Sint-Jans-Molenbeek. Dat is de nieuwe sporthal die op gebouwd wordt aan het Kanaal, met boksclub en cafetaria. Ze ontwierpen ook COOP in Anderlecht.
© Buro II & Archi + I
De tweede kandidaat is Codic met B2Ai en Plus Office. B2Ai ontwierp het project City Gate in Anderlecht. Dat is een woonproject met een torentje in een oude industriezone in Anderlecht. Ze ontwierpen ook het woonproject EKLA aan het Weststation.
SUM Brigittines BRUZZ 1549
Ook de beursgenoteerde ontwikkelaar Immobel wil het gebouw komen. Zij werken samen met Art & Build en Sumproject en Studio Roosegaarde. Art & Build ontwierp Crystal City aan de Anspachlaan, een uitgebreide renovatie van het gedateerde winkeldeel van een appartementsgebouw. SumProject tekende cultureel centrum Les Brigittinnes, aan de Kapellekerk.
© Saskia Vanderstichele
Ook VDD Project Development - Vervoordt r.e. met Coussée & Goris en Omgeving zal een ontwerp tekenen voor het Actirisgebouw. Het Jetse Kardinaal Mercierplein werd getekend door Omgeving.
noarchitecten Thurn en Taxis
© NoArchitecten
De laatste kandidaat is Revive met NoArchitecten. Zij mochten de stedenbouwkundige en architecturale invulling van de nieuwe wijk op Thurn & Taxis bepalen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?