'Dialoogcoaches' voor heikele thema's op school

© Photonews

De Erasmushogeschool Brussel stuurt sinds kort dialoogcoaches uit naar middelbare scholen om leerkrachten te helpen met gevoelige thema's. Dat kunnen thema's zijn zoals de evolutieleer van Darwin, holebi's en Israël. Vaak worden die gemeden omdat ze te moeilijk zouden zijn, ofwel omwille van het geloof van bepaalde leerlingen.

Dat schrijft De Standaard. Sommige thema's liggen moeilijk bij de leerlingen vanwege hun godsdienstige overtuiging. Het gaat daarbij vaak, maar niet altijd, om islamitische versus niet-islamitische standpunten.

De coaches worden zowel in het lerarenteam onderling ingezet, maar ook om te bemiddelen tussen een leerkracht en leerlingen. De aanleiding tot een impasse kan heel concreet zijn, zoals toen na de aanslag bij Charlie Hebdo de opinies op school botsten.

'Eén waarheid'
"Leerlingen zijn jong en denken soms dat er maar één waarheid bestaat die ze mogen geloven", legt Sigrid van Eepoel uit. Zij is hoofd van de lerarenopleiding in de Erasmushogeschool en heeft inmiddels negen coaches klaargestoomd. "Vanuit onze expertise starten wij de dialoog opnieuw op. Als de coach aan de slag gaat, geeft dat de leerkracht de kans wat afstand te nemen en zijn of haar klas anders te zien."

De meeste van de negen coaches zijn moslim. Bovendien hebben ze allemaal een andere achtergrond. Zo zitten er enerzijds leerkrachten tussen, anderzijds ook bijvoorbeeld een psychologe. 

De campagne rond het project is net van start gegaan. Een school uit Gent en vijf scholen uit het Brusselse toonden al interesse.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?