‘Dienstencentra bedreigd door Vlaamse besparingen’

© Ivan Put

Het voortbestaan van verschillende lokale dienstencentra in Brussel komt in het gedrang. Dat zegt Elke Roex, Brussels parlementslid voor SP.A. Dat is het gevolg van de bevriezing van de VIPA-middelen door de Vlaamse regering voor minimum twee jaar.

Eerder bleek al dat de Nederlandstalige kinderopvang in Brussel door de bevriezing van de VIPA-middelen (Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden) zeven miljoen euro aan subsidies misloopt.

Maar ook voor de lokale dienstencentra zijn de gevolgen zwaar. “De ontwikkeling van dienstencentra ligt door de besparing stil”, zegt Roex. “Voor sommige centra wordt de situatie zo precair dat ze misschien hun werking moeten stopzetten.”

Zeven centra hebben bouw- of renovatieplannen, die erg dringend zijn. “Veel centra zitten in een voorlopige infrastructuur”, zegt Roex. “Die hadden plannen voor gebouwen uitgetekend en moeten nu plots twee jaar wachten.”

Het gaat om bouwprojecten die elk tussen de 500 000 en 1 miljoen euro kosten. De VIPA-middelen zouden de projecten voor 60 procent financieren, de rest van het geld komt van de VGC.

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) heeft al laten weten dat precaire dossiers nog een aparte behandeling kunnen krijgen.

Toch is de kans klein dat de situatie van de lokale dienstencentra als precair aanzien zal worden, zegt Herwig Teugels, directeur van het kenniscentrum Woonzorg. “Als de minister de afweging moet maken tussen het sluiten van een woonzorgcentrum of een dienstencentrum is het duidelijk”, zegt hij. “Mensen wonen niet in een dienstencentrum, terwijl er bij een gesloten woonzorgcentrum nieuwe opvang moet worden gezocht voor tientallen mensen.”

Het bevriezen van de middelen voor de bouwprojecten heeft ook op een ander vlak gevolgen voor de dienstencentra. “Veel centra hebben een voorlopige erkenning”, zegt Teugels. “Om een definitieve erkenning te krijgen moeten zij bijvoorbeeld werken aan hun toegankelijkheid voor mindervaliden. Maar dat kan alleen via nieuwbouw.”

Brussels staatssecretaris Bianca Debaets (CD&V) hoopt in de begrotingsaanpassing in Vlaanderen toch nog middelen los te krijgen voor de bouwprojecten van de dienstencentra.

De Brusselse lokale dienstencentra richten zich tot ouderen die beginnende zorg nodig hebben. Ze bieden bijvoorbeeld maaltijden aan en organiseren activiteiten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?