Dierenasiel Veeweyde trekt 2,8 miljoen uit voor renovatie

© BRUZZ
| In kat in dierenasiel Veeweyde.

Het dierenasiel Veeweyde in Anderlecht gaat renoveren. Dat moet wel, want het Gewest legt nieuwe normen op, waaraan de huidige hokken niet langer voldoen. De werkzaamheden zullen 2,8 miljoen euro kosten en een flink gedeelte van de financiële reserves van het asiel inpalmen.

De gewestelijke normen schrijven onder andere voor wat de grootte van de hokken moet zijn. In 2021 zou het asiel niet meer conform die normen zijn. De verbouwing is daarom noodzakelijk.

In een eerste fase van de verbouwing gaat het volgens voorzitter van het asiel, Gaetan Van Goidsenhoven, om een "verbetering van de leefkwaliteit van de dieren." De hokken voor honden en katten worden gerenoveerd en groter gemaakt. Ook komt er een ruimte waar nieuwe katten in quarantaine kunnen om ervoor te zorgen dat ze eventuele ziektes niet overbrengen op andere dieren. Deze fase gaat 1,5 miljoen euro kosten en gaat, als alles meezit met de vergunningen, in de loop van volgend jaar van start.

In de tweede fase komt er onder andere een nieuwe ontvangstruimte waar bijvoorbeeld schoolklassen met kinderen terecht kunnen, en een nieuw lokaal voor het personeel. Deze fase zou in 2022 moeten eindigen. Tijdens de beide fases kunnen de dieren op hun plek blijven.

De renovatie drijft het asiel, dat vrijwel zonder overheidssubsidies functioneert, flink op de kosten. "We steunen op onze leden," zegt Van Goidsenhoven. "2,8 miljoen wordt met het eigen fonds betaald. Daarvoor hebben we geld opzij gezet. Maar het is duidelijk dat het in de toekomst voor problemen gaat zorgen. Na de renovatie zitten we zeker niet meer in dezelfde financiële situatie. Als we betere normen willen en goede opvang voor de dieren, dan moet er iets veranderen. De steun van de autoriteiten zou een mogelijke oplossing zijn."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?