Vlaams minister van Dierenwelzijn (N-VA) plant strengere straffen tegen dierenmishandeling.

Dierenmishandeling in Brussel vaak onbestraft

© Belga
12/02/2018
Updated: 12/02/2018 11.43u

Bijna zes op de tien zaken van dieren­mishandeling en verwaarlozing worden zonder gevolg geklasseerd. In Brussel gaat het zelfs om 80 procent van de dossiers. "Het aantal seponeringen be­tekent niet dat er geen onderzoek werd gevoerd", benadrukt minister van Justitie Koen Geens (CD&V).

In twee jaar tijd kwamen meer dan 4.000 gevallen binnen op de Belgische parketten, maar in zes van de tien gevallen werd de zaak geseponeerd. Met daarbij enkele uitschieters: in Limburg gaat het om meer dan 66 procent van de zaken, in Oost-Vlaanderen om bijna 68 procent en in Brussel zelfs meer dan 80 procent.

"Het aantal seponeringen be­tekent niet dat er geen onderzoek werd gevoerd", benadrukt minister van Justitie Koen Geens (CD&V). Zo kan er onvoldoende bewijs zijn, de klacht ongegrond blijken of de toestand van de dieren zijn verbeterd.

'Parket heeft andere prioriteiten'

Volgens Carina Van Cauter (Open VLD) die hierover een parlementaire vraag indiende wordt er echter te veel geseponeerd omdat 'het parket andere prioriteiten heeft'. "Als we fors inzetten op opsporen, dan is het belangrijk dat er ook een gepaste straf volgt", vindt ze.

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) plant zelf ook strengere straffen voor dierenmishandeling. "Al willen we ons wel concentreren op de echte dierenmishandeling. Onbedoelde menselijke fouten of vergetelheid lossen we op een andere manier op dan voor de rechtbank."

'Bedekt met mantel der liefde'

Dierenrechtenorganisatie GAIA vindt dat de parketten dierenmishandeling en -verwaarlozing dringend veel ernstiger moeten nemen. Ook de rechters bedekken de fenomenen te vaak met de mantel der liefde, oordeelt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch.

"Vaker beschermt men de mishandelaars eerder dan de dieren zelf", zegt Vandenbosch. "Ik hoop dat minister Geens de parketten en procureurs-generaal duidelijk maakt dat dierenverwaarlozing niet veronachtzaamd mag worden. En dat dierenmishandeling veel hoger op de prioriteitenlijst komt te staan."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni