| De 'streelrivier' op het Zaterdagplein.

Digitale rivier stroomt over Zaterdagplein

TDN
© BRUZZ
21/06/2018

Sinds donderdagavond kan je op het Zaterdagplein over water lopen. Naast de Lakensestraat dook daar immers een rivier op. Geen echte weliswaar, maar een digitale. Het kunstwerk van Brusselaar Benoît Joveneau - TactileRiver gedoopt - moet de buurt tussen de Begijnhofkerk en de Lakensestraat aantrekkelijker maken.

De TactileRiver of 'streelrivier' bestaat uit een constructie van rode panelen met een centrale wandelstrook, die de rivier voorstelt. Het water wordt voorgesteld door ledlampjes die onder een glazen wand zijn geïnstalleerd.

De leds zijn vanop afstand computerbestuurbaar, waardoor het effect van bewegend water kan worden nagebootst. Op de glazen vloer zijn bovendien geluidssensoren aangebracht. Een passant die over de virtuele beek loopt, krijgt zo ook het geluid van bewegend water te horen.

'Water terug naar Brussel brengen'

De Brusselse artiest Benoît Joveneau wil met het kunstwerk het water terug naar de stad brengen. Na de overwelving van de Zenne in de jaren 1870 verdwenen ook de grachten rond het Groot Begijnhof. "De meeste wereldsteden ontplooiden zich economisch en cultureel door de nabijheid van water."

"Het water heeft ook altijd vredige steden gecreëerd waar welzijn en welvaart heersen. Brussel is geen uitzondering op deze regel. Het leek mij dan ook noodzakelijk het water en zijn invloed naar onze tijd terug te brengen", zegt Joveneau, die na 20 jaar zijn idee in de realiteit kan omzetten."

Veranderende wijk

Het initiatief voor het kunstwerk gaat uit van jonge ondernemers die zich recent in de omgeving van de Lakensestraat hebben gevestigd. De 'TactileRiver' moet de identiteit van de buurt als nieuwe handelskern in de verf zetten.

"De wijk vindt beetje bij beet­je zijn prestige van weleer terug. Het kunstwerk gaat voor meer passage zorgen en zal de dynamiek en aantrekkelijkheid van de wijk versterken”, legt Haile Abebe, voorzitter van de plaatselijke handelarenvereniging uit. Hij baat Café Beguin op de hoek van het Zaterdagplein uit.

De Brusselse schepenen Marion Lemesre (MR) en Els Ampe (Open VLD) ondersteunden het project. De TactileRiver wordt donderdagavond feestelijk ingehuldigd met muziek en dans.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Zaterdagplein , Benoît Joveneau , TactileRiver , Lakensestraat , Els Ampe , Marion Lemesre

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni