archief: manifestatie van de non-profitsector op het de Brouckèreplein.

12.000 betogers verwacht in Brussel: waar en wanneer hinder?

RV
© BRUZZ
30/01/2023

Vandaag, dinsdag 31 januari, zullen naar alle waarschijnlijkheid zo'n twaalfduizend werknemers uit de welzijns- en cultuursector door de straten van Brussel stappen. De betoging, die door de vakbonden ACV Puls, ACLVB en BBTK wordt georganiseerd, vertrekt om 10.30 uur aan het Noordstation en zal rond 13 uur eindigen aan het Zuidstation. De manifestatie zal heel wat hinder veroorzaken voor wie dinsdagochtend in het centrum moet zijn.

De social-profitsector legt het werk neer om onder andere het personeelstekort en de hoge werkdruk aan te kaarten. Verder wordt er gemanifesteerd voor betere loon- en werkvoorwaarden. Ook de werknemers van ziekenhuizen, de thuiszorg, de woonzorgcentra en crèches zullen staken.

De vakbonden benadrukken wel dat in de zorg een minimale dienstverlening wordt gegarandeerd, te vergelijken met een zondagsdienst. In de kinderopvang zou de impact groter kunnen zijn.

Net Brussel

Ook een deel van het personeel van Net Brussel zal mee staken. Heel wat activiteiten van de Brusselse afvalophaaldiensten zullen daardoor waarschijnlijk verstoord zijn.

Dat kan gevolgen hebben op de ophaalronde van de witte en gele zak in de volgende deelgemeentes: Anderlecht, Oudergem (enkele straten grenzend aan Sint-Pieters-Woluwe), Sint-Agatha-Berchem, Haren, Laken (enkele straten grenzend aan Jette), Etterbeek (enkele straten grenzend aan Sint-Lambrechts-Woluwe en Sint-Pieters-Woluwe), Evere, Ganshoren, Jette, Koekelberg, Sint-Jans-Molenbeek, Sint-Gillis (enkele straten grenzend aan Anderlecht), Schaarbeek (enkele straten grenzend aan Sint-Lambrechts-Woluwe en Belliard), Sint-Lambrechts-Woluwe en Sint-Pieters-Woluwe.

Het ophalen van de oranje en de groene zak zal verstoord zijn in Oudergem (enkele straten grenzend aan Sint-Pieters-Woluwe), Sint-Agatha-Berchem (enkele straten grenzend aan Ganshoren en Koekelberg), Laken (enkele straten grenzend aan Jette), Etterbeek (enkele straten grenzend aan Sint-Lambrechts-Woluwe en Sint-Pieters-Woluwe), Ganshoren, Jette, Koekelberg, Sint-Jans-Molenbeek (enkele straten grenzend aan Koekelberg) Schaarbeek (enkele straten grenzend aan Sint-Lambrechts-Woluwe en Belliard), Sint-Lambrechts-Woluwe en Sint-Pieters-Woluwe.

Net Brussel vraagt de inwoners van deze gemeenten om voor zover mogelijk hun vuilniszakken binnen te halen tot de volgende ophaling.

De grofvuilophaling aan huis, van grote containers en de lediging van de glasbollen is onzeker. Ook het Recypark zou dinsdag gesloten kunnen zijn, waarschuwt Net Brussel nog, dat haar excuses aanbiedt voor het verwachte ongemak.

In de vroege namiddag op dinsdag komt Net Brussel met meer nieuws over de precieze impact van de staking op de afvalophaling.

Verkeershinder

De Brusselse politie waarschuwt op twitter voor verkeershinder in het centrum:

Openbaar vervoer

Bij de MIVB wordt er hinder verwacht op de buslijnen in het centrum, zeker langs de route van de betoging. De NMBS op haar beurt gaat niet uit van vertragingen op haar netwerk.

Duizenden betogers verwacht

De vakbonden in de non-profit verwachten morgen minstens 12.000 betogers in Brussel. "We willen een crisissignaal geven", zegt Mark Selleslach van ACV Puls.

Volgens de bonden moeten de verschillende regeringen van het land meteen actie ondernemen tegen de personeelstekorten. "Zorgverstrekkers moeten soms een opnamestop invoeren, bovendien kunnen bedden in ziekenhuizen niet gebruikt worden wegens personeelstekort", zegt Selleslach. "We kunnen niet wachten tot de verkiezingen van volgend jaar en de al dan niet langdurige coalitievorming daarna. Het is niet verantwoord de sector nog langer te laten wachten."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , nationale staking , betoging non-profit , non-profit sector

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni