Maart 2023: Bart Ouvry, hier als woordvoerder van de minister voor Buitenlandse Zaken in 2010, wordt de nieuwe directeur van het AfricaMuseum

| Maart 2023: Bart Ouvry, hier als woordvoerder van de minister voor Buitenlandsz Zaken in 2010, wordt de nieuwe directeur van het AfricaMuseum.

Diplomaat Bart Ouvry wordt nieuwe directeur AfricaMuseum

© Belga
13/03/2023

De Belgische diplomaat Bart Ouvry wordt de nieuwe directeur-generaal van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika. Dat heeft staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Thomas Dermine (PS) maandag aangekondigd.

Ouvry heeft jarenlange ervaring als diplomaat in verschillende Afrikaanse landen. Van 2011 tot 2014 was hij de Belgische ambassadeur in Kenia, in december 2016 werd hij de ambassadeur van de Europese Unie in Congo. In 2018 werd Ouvry echter het land uitgezet als tegenreactie voor de Europese sancties tegen het regime van de toenmalige Congolese president Joseph Kabila.

Ouvry is sinds 2019 de ambassadeur voor de EU in Mali. De diplomaat wil zich in het AfricaMuseum onder meer focussen op dekolonisatie en de teruggave van gestolen kunst en artefacten aan de landen van herkomst. "Wat gestolen is, moet teruggegeven worden of eigendom worden aan het land van origine. Dat is één van de uitdagingen", zei hij maandag via videoverbinding vanuit Mali.

De relaties met Congo zijn bovendien goed, benadrukte hij. "Ik ben nadien teruggegaan (...) en heb nog altijd heel veel en uitstekende contacten", aldus Ouvry. "Wat toen gebeurd is had niets te maken met mijn persoon. Als directeur van het museum zullen de relaties met Congo uitstekend zijn, daar zal ik alles aan doen."

Nog vier nieuwe directeurs

Ouvry volgt Guido Gryseels op, die in september met pensioen ging. Hij werd tijdelijk vervangen door Karel Velle. Zijn benoeming valt samen met die van nog vier andere nieuwe directeurs-generaal aan het hoofd van Federale Wetenschappelijke Instellingen. Het gaat om Daniel Gellens voor het KMI, Sara Lammens voor de Koninklijke Bibliotheek van België, Hilde De Clercq voor het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (IRPA) en Michel Van Camp voor het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN).

Voor de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis, de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten, de Koninklijke Sterrenwacht en het Algemeen Rijksarchief zijn de evaluatieprocedures nog aan de gang, voor het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aëronomie moet er de komende dagen een nieuwe oproep tot kandidaten gelanceerd worden nadat er in een eerste procedure geen geschikte kandidaat werd gevonden.

Van de tien federale wetenschappelijke instelingen wordt het gros al jaren geleid door ad-interimdirecteurs, sommigen zelfs al ruim een decennium. Dermine maakt sinds zijn aantreden werk van een doorstart voor BELSPO, de federale overheidsdienst voor wetenschapsbeleid.

In januari 2022 werd Arnaud Vajda aangesteld als de nieuwe voorzitter van BELSPO, in juli van dat jaar werd het nieuwe beheerscontract ondertekend. "Met de benoeming van directies-generaal die soms al meer dan tien jaar ad interim worden ingevuld, wordt vandaag een belangrijke stap gezet die in sterk contrast staat met het beheer van het wetenschapsbeleid in het recente verleden en waarmee we de ambities tot lang na de huidige legislatuur kunnen verankeren", zegt Dermine.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni