| De gevel van het Joods Museum.

Directrice Joods Museum waarschuwt voor 'opstoot van antisemitisme'

© Belga
27/01/2023

In het Joods Museum in Brussel heeft vrijdag, op de Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust, een plechtigheid plaatsgevonden voor de miljoenen slachtoffers van de vervolging en uitroeiing van het Joodse volk door nazi-Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog.

"We betuigen vandaag onze eer aan de zes miljoen mensen die uitgeroeid werden en aan alle slachtoffers van de Shoah", zei Barbara Cuglietta, de directrice van het museum, in een welkomstwoord. Ze benadrukte ook het belang van de herdenking om de herinneringen van zij die de holocaust hebben meegemaakt levend te houden, en waarschuwde voor een "opstoot van antisemitisme" in de samenleving.

De Brusselse burgemeester Philippe Close (PS) refereerde in zijn toespraak aan de bevrijding van het concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau, waarbij "de soldaten van het Rode Leger de poorten van de hel openden". Ook Close benadrukte het belang van een jaarlijkse herdenkingsceremonie.

De Europese coördinatrice voor de strijd tegen antisemitisme Katharina von Schnurbein kondigde aan dat de Europese Commissie dit jaar 46 miljoen euro vrijmaakt voor herdenkingsprojecten en voor de strijd tegen antisemitisme. Rabbijn Abi Tawil stak zes kaarsen aan voor de zes miljoen slachtoffers van de Holocaust.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni