Dit is vanaf 1 januari anders in Brussel

VT
© BRUZZ
28/12/2017

Er verandert traditioneel heel wat op 1 januari. Dat is in 2018 niet anders, ook niet in Brussel.

Een nieuw jaar betekent een rits nieuwe wetten en regels. Sint-Joost krijgt een vierdaagse werkweek, de huurwetgeving verandert, Brussel voert als eerste gewest praktijktests in op de arbeidsmarkt en katten moeten verplicht gesteriliseerd worden. BRUZZ zet de belangrijkste veranderingen op een rijtje

Praktijktesten tegen discriminatie op arbeidsmarkt

Vanaf januari mag de sociale inspectie praktijktesten uitvoeren op de arbeidsmarkt. Na klachten waarbij er sterke aanwijzingen zijn dat er binnen een bedrijf discriminerende activiteiten plaatsvinden, mag de inspectie controleren of daar effectief sprake van is. De maatregel bestaat uit twee luiken.

Zo mag de sociale inspectie twee gelijkaardige sollicitaties naar een bedrijf sturen waarbij de ene een 'autochtone' naam heeft en de andere een naam van vreemde afkomst. Het tweede luik gaat na of een onderneming wil ingaan op de discriminerende wensen van een klant, zoals het niet sturen van Noord-Afrikaanse of Arabische poetsvrouwen. Om dat te testen, bellen inspecteurs het bedrijf met een dergelijke onwettelijk verzoek. Brussel is het eerste gewest in ons land dat zulke tests toelaat.

Nieuwe huurwetgeving

De nieuwe wetgeving, die er kwam na de zesde staatshervorming, is toegespitst op specifiek Brusselse fenomenen. Zo wordt het gemakkelijker voor huurders om van medehuurder te wisselen, in het kader van co-housing. Voor mensen die samen een huis huren wordt het dus gemakkelijker om een nieuwe huurder te zoeken, en de vertrekkende huurder heeft een opzegtermijn van twee maanden. Voor studenten geldt diezelfde flexibiliteit.

Daarnaast worden nog specifieke regels voorzien voor het beëindigen van het huurcontract door huurder of verhuurder. In overleg kan een onderhuurder de huur overnemen als de hoofdhuurder in gebreke blijft of het contract opzegt. Ook worden de rechten bepaald van een huurder bij de verkoop van de woning. Bij de huurwaarborg wordt ook aandacht geschonken aan huurders die OCMW-steun genieten. Ten slotte komt er een nieuwe gewestelijke huurwaarborg. Meer mensen zullen een beroep kunnen doen op leningen aan nultarief, en de voorwaarden worden gunstiger.

Alle informatie over de nieuwe regels staat op de website van de Huisvestingsdienst van het gewest.

beatrice_meulemens_emir_kir_1380_979px_c_marc_gysens.jpg

Burgemeester van Sint-Joost-ten-Node Emir Kir (PS) voert een vierdaagse werkweek in voor een deel van het ambtenarenkorps.

Ambtenaren ouder dan 55 in Sint-Joost werken vier dagen per week

Ambtenaren ouder dan 55 kunnen vanaf 1 januari 2018 kiezen om met behoud van loon vier vijfde te gaan werken. Voorlopig kunnen enkel 55-plussers genieten van de maatregel. Concreet betekent dat dat 20 procent van de 605 voltijdse equivalenten er zal van kunnen genieten.

Lage-emissiezone treedt in werking

Vanaf 1 januari treedt de lage-emissiezone (LEZ) in het hele gewest in werking. De LEZ wordt stapsgewijs ingevoerd. Het eerste jaar worden alleen dieselwagens zonder euronorm of met euronorm 1 geweerd. Een jaar later worden ook de diesels met euronorm 2 gebannen. Vanaf 2020 mogen ook de benzinewagens met norm 0 en 1 het gewest niet meer binnen, evenals de diesels met euronorm 3. Een boete voor een inbreuk op de LEZ kan tot 350 euro oplopen, maar om iedereen de kans te geven om te voldoen aan de nieuwe regelgeving is er een overgangsperiode voorzien van negen maanden. De voertuigen worden gecontroleerd door camera's die op verschillende plaatsen in het gewest ophangen.

Alle informatie vind je op de website van de lage-emissiezone.

Verplichte sterilisatie van huiskatten vanaf 2018

Vanaf januari moeten alle katten in het Brussels Gewest gesteriliseerd worden voor de leeftijd van zes maanden. Eigenaars met ouderen katten krijgen tijd tot 1 juli. Er zijn wel enkele uitzonderingen, zoals voor katten die bedoeld zijn om zich voort te planten. De maatregel dient om het aantal zwerfkatten terug te dringen. Elk jaar worden er in Brussel immers zo’n 900 katten geëuthanaseerd wegens plaatsgebrek in de opvangcentra. Wie de verplichte sterilisatie niet naleeft, krijgt een boete.

Alle regels staan opgelijst op de website van Leefmilieu Brussel.

"Het Brussels gewest beschikt nu over meer fiscale autonomie "

Guy Vanhengel (Open VLD) over de nieuwe onroerende voorheffing

VANHENGEL 2 BRUZZ ACTUA 1588

Gewest int onroerende voorheffing

Tot nu werd de onroerende voorheffing geïnd door de federale overheid. Door de zesde staatshervorming wordt die bevoegdheid overgeheveld naar het gewest. Nieuw is ook dat de jeugdlokalen automatisch vrijgesteld zijn van onroerende voorheffing. Brussel Fiscaliteit ontwikkelde voor de inning een speciaal informaticaplatform. De voorbereidingen voor de procedure namen een jaar langer in beslag dan gepland.

500 euro per maand onbelast bijverdienen

Wie diensten levert via een app of een digitaal platform in de deeleconomie zal dat vanaf januari onbelast kunnen doen voor een bedrag tot 500 euro per maand en 6.000 euro per jaar. Voorwaarde is wel dat men gebruikt maakt van een erkend platform. Nieuw is ook dat werknemers, zelfstandigen en gepensioneerden tot 500 euro onbelast per maand kunnen bijverdienen met vrijwilligerswerk.

bikers_deliveroo_by_jon_verhoeft-27.jpg

Gratis ongevallenverzekering voor Deliveroo-koeriers

De ongeveer 2.500 koeriers van Deliveroo in België kunnen zich vanaf 1 januari inschrijven op een gratis bijkomende ongevallenverzekering. De verzekering dekt tijdelijk inkomensverlies en medische kosten. Ook geeft de verzekering recht op een schadeloosstelling bij ongevallen. Eind oktober 2017 besliste Deliveroo om de samenwerking stop te zetten met de coöperatie SMart. Via die coöperatie waren de koeriers in loondienst. Vanaf 31 januari 2018 zijn alle koeriers gedwongen om het statuut van zelfstandige aan te nemen, waardoor ze per levering betaald krijgen, in plaats van een uurloon.

Systeem van flexi-jobs uitgebreid van horeca naar handel

De flexi-jobs die al sinds 2015 bestaan in de horeca, worden vanaf 1 januari 2018 uitgebreid naar de kleinhandel. Daarnaast zullen ook gepensioneerden flexi-jobs kunnen uitvoeren. Wie in het systeem wil stappen, moet gedurende drie kwartalen minstens vier vijfde gewerkt hebben bij een andere werkgever. Zelfstandigen kunnen er geen gebruik van maken. Met het systeem kunnen mensen die minstens vier vijfde werken voordelig bijverdienen. Er is geen belasting verschuldigd, maar de werkgever betaalt wel 25 procent RSZ. Vanaf 2018 kunnen ook bijvoorbeeld bakkers, slagers en kappers flexi-jobbers aanwerven. Ook gepensioneerden kunnen het voortaan gebruiken.

Werven

Er zijn ook enkele grote werven die van start gaan. Zo starten de werken aan de Reyerstunnels en krijgt het Jourdanplein in Etterbeek een facelift.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, Nieuwjaar

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni