solaris_midibus_mivb_BETER
© Solaris

Dit wordt de nieuwe elektrische midibus van de MIVB

© Belga
25/07/2017

De eerste volledig elektrische bussen voor de Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB zullen worden geleverd door de Poolse busbouwer Solaris. Dat werd dinsdag bij de MIVB vernomen. Belgische busbouwers (VDL Bus, Van Hool) dienden geen offerte in. Nu geeft Solaris een simulatie vrij van het busje met de bekende MIVB-look.

De bestelling omvat zeven elektrische zogenoemde midibussen. De MIVB zal ze inzetten op de 'Citybuslijn' die via de voetgangerszone van het centrum passeert en die de bovenstad (Louisa) verbindt met de benedenstad (Nieuwe Graanmarkt). De eerste bussen zouden eind volgend jaar geleverd moeten worden.

De midibus is kleiner dan een standaardbus. Ze is ongeveer 10 meter lang en kan 40 passagiers meenemen. Volgens de MIVB ideaal voor de kleine straatjes in het centrum.

Voor de midibussen moeten geen laadpalen worden geïnstalleerd. Ze laden 's nachts in de stelplaats op. In een volgende fase zal de MIVB ook elektrische standaardbussen en gelede bussen testen, waarbij die laatste ook langs het traject zouden kunnen opladen. De busvloot van de MIVB zou tegen 2030 volledig elektrisch moeten zijn.

Solaris is geen onbekende speler in België. In januari haalde het een order van meer dan tweehonderd hybride bussen binnen bij de Waalse vervoersmaatschappij TEC.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie