Dit wordt de Tivoli GreenCity-wijk in Laken

SDR
© BRUZZ
17/10/2016

De grondwerken voor het woongedeelte van de nieuwe Brusselse wijk Tivoli Greencity zijn begonnen. Tegen eind 2018 zou het duurzame stadsdeel volgens de aannemers klaar zijn. In 2019 worden normaal de eerste van de in totaal 400 appartementen opgeleverd.

In Laken komt er een volledig nieuwe wijk met dertig procent sociale woningen en zeventig procent koopwoningen. Er komen ook onder meer twee crèches, handelszaken en een polyvalente zaal. De site van 4,5 hectare strekt zich uit van de Dieudonné Lefèvrestraat tot de Tivolistraat en van de Molenbeeksestraat tot de Claessensstraat in Laken.

400 passieve woningen
Het project mikt op duurzaamheid en dus komen er 400 appartementen die allemaal passief zijn en waarvan dertig procent beantwoordt aan de nulenergienorm. Groendaken met zonnepanelen, warmte-krachtkoppeling, grijswaterbehandeling en een stadsverwarmingsnet moeten de ecologische voetafdruk van de nieuwe wijk zo klein mogelijk houden. De bewoners van Tivoli GreenCity zullen tuinen, ontspanningsruimten en collectieve wasplaatsen delen.

Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) noemt Tivoli GreenCity een van de eerste realisaties van het Kanaalplan van de regering. "Dit nieuwe stadsdeel illustreert perfect hoe wij dit bruisende gebied willen ontwikkelen," klinkt het. "In Tivoli GreenCity staan een sociale en functionele mix centraal: bedrijven, ateliers, buurtwinkels, woningen en zelfs crèches worden er samengebracht."

GreenBizz
Naast het woongedeelte GreenCity telt de Tivoliwijk ook nog het bedrijfsgedeelte GreenBizz. Dat werd begin dit jaar afgewerkt en is bestemd voor ondernemingen die groene en duurzame projecten willen ontwikkelen in de wijk.

"In februari zijn de eerste bedrijven daar ingetrokken en nu zijn er al zes ateliers bezet," zegt Julien Meganck (Open VLD) van de Gewestelijke Ontwikkelingsmaatschappij voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest tegen BRUZZ. "Het incubatiegedeelte waar starters bedrijfsruimte en kantoren kunnen huren, zit voor ongeveer 40 procent vol. Dat groeit iedere maand."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni