Dit wordt het Huis van de Europese Geschiedenis

© brusselnieuws.be
01/02/2012
Een groep rond het Franse architectuurbureau Chaix & Morel heeft de architectuurwedstrijd voor het Huis van de Europese Geschiedenis gewonnen. Het historische Eastmangebouw in het Leopoldpark krijgt tegen 2014 een uitbreiding in de hoogte. [+beelden]

Naast Chaix & Morel horen ook nog JSWD Architekten uit Duitsland en TPF uit België tot de groep die het project in de wacht sleepte. De beslissing over de winnaar dateert al van maart 2011, maar nu zijn voor het eerst ook beelden opgedoken.

Het winnende ontwerp voorziet in een forse maar grotendeels transparante uitbreiding in de hoogte voor het gebouw van Michel Polak, bekend van onder meer de Villa Empain en de Résidence Palace. Op het dak komt ook een terras.

Binnenin is er plaats voor 4.000 vierkante meter permanente expo. Nog eens 800 vierkante meter gaat naar tijdelijke tentoonstellingen. De expo zal in minstens 24 talen te bezoeken zijn.

Ruim 50 miljoen
Het museum krijgt ook een café en een museumshop. Het Huis moet zes dagen op zeven open zijn, waarvan één dag met verlengde openingstijden. De toegang zal gratis zijn. In mei plant het Europese parlement ook een expo over de plannen voor het Huis. "Wellicht zal die plaatsvinden in het voormalige stationsgebouw aan het Luxemburgplein", zegt een woordvoerder van het Europees parlement aan brusselnieuws.be.

Aan het hele project hangt ook een prijskaartje: 31 miljoen euro voor de renovatie en uitbreiding van het gebouw. Daar komen nog eens 21 miljoen bij voor de permanente expo (waarvan 6 miljoen voor de meertaligheid alleen) en 3,75 miljoen euro voor de uitbreiding van de collectie.

Verschillende europarlementsleden leverden al kritiek op de bedragen. Technici vrezen bovendien dat de bedragen nog kunnen oplopen omdat de funderingen wellicht aangetast zijn door insijpelend water.

Toekomstige generaties
Het Huis voor de Europese Geschiedenis komt er zodat "de toekomstige generaties begrijpen hoe en waarom de huidige Europese Unie zich heeft ontwikkeld tot wat ze vandaag is," zegt Gert-Hans Pöttering (CDU), die als toenmalig voorzitter van het Europees Parlement het Huis mee op de rails zette. "In tijden van crisis is het bijzonder belangrijk de rol van cultuur en traditie te tonen en eraan te herinneren dat een vreedzame samenwerking niet zomaar vanzelfsprekend is."

Het Huis vervolledigt in Pötterings ogen het aanbod voor Europatoeristen in Brussel. In dat aanbod zitten nu al het Parlamentarium (het bezoekerscentrum van het Europese Parlement) en vaak ook een bezoek aan de Europese instellingen.

De werken zullen ten vroegste eind dit jaar van start gaan. De opening is momenteel gepland voor 2014. De voorbije jaren liep het project al enkele malen vertraging op (zie ook Europamuseum opent de deuren in 2007).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Expo

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni