Dit zijn de plannen met oudjaar van Brusselse politici

© Peter Forret
© Peter Forret

Welke uitstapjes of reisbestemmingen hebben de Brusselse politici met oudjaar in hun agenda staan? Frankrijk en Engeland, maar ook een dakterras in Brussel. Een overzicht.

Bruno De Lille
© Ivan Put
Brussels parlementslid Bruno De Lille (Groen) viert oudjaar thuis met een goede vriendin. “Ik ga niet naar de festiviteiten op de Anspachlaan, want ik kan het vuurwerk zien vanuit mijn appartement,” zegt hij. “Twee jaar geleden zijn we wel afgezakt naar de binnenstad, maar we voelden ons niet goed in de gigantische menigte.”

Hij heeft al de hele kerstvakantie doorgebracht in de stad, onder meer met uitstapjes naar de Japanse prenten in het Jubelparkmuseum en naar Winterpret. Binnenkort wil hij graag nog naar de tentoonstelling van Sabena.

Guy Vanhengel
© Bart Dewaele
Bij minister Guy Vanhengel (Open VLD) gaat het er sportiever aan toe: hij brengt de eindejaarsperiode samen met zijn gezin door op de latten in het Franse Avoriaz. Volgens zijn kabinet is hij daar wellicht nog steeds aan het bekomen van de hectische maanden in het Brussels Parlement.

“Door de begroting, de fiscale hervorming, de hervorming van de hotelbelasting en dan nog de overname van de dossiers van zijn zieke collega Pascal Smet was de periode bijzonder zwaar,” klinkt het.

Burgemeester Yvan Mayeur (PS) laat weten dat hij in het land blijft. Hij zal nieuwjaar, samen met tal van andere Brusselaars, vieren op het De Brouckèreplein en de Anspachlaan, waar er op zaterdagavond en -nacht heel wat activiteiten gepland zijn.

Bianca Debaets portretfoto
© Ivan Put
Staatssecretaris Bianca Debaets (CD&V) brengt oudjaar door in het Engelse Sissinghurst in het graafschap Kent. Een plek met een literaire geschiedenis, zo blijkt. “Sissinghurst staat bekend om zijn tuinen,” laat Debaets weten.

“Deze zijn aangelegd door schrijfster Vita Sackville-West, die beter bekend is als de vriendin en minnares van Virginia Woolf. Het boek Orlando is gebaseerd op hun relatie. Het wordt dus een erg literaire overgang naar 2017.”

Rustiger wordt het voor minister Pascal Smet (SP.A), want hij is nog steeds herstellende van een zware longontsteking. Zijn kabinet laat weten dat hij intussen al opnieuw thuis is, maar dat het nog veel te vroeg is voor vakantie of uitstapjes. “Hij wandelt veel, is ook alweer wat bijgekomen, maar zal oudjaar thuis vieren met zijn familie,” klinkt het. “Het vuurwerk zal hij vanop zijn dak aanschouwen.”

Minister-president Rudi Vervoort (PS) ten slotte brengt oudjaar samen met zijn gezin door in Frankrijk.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?