ET-demavlys04

Docu in de maak over verminkte Patricia Lefranc

Killyan Dauvillé
© Brussel Deze Week
25/02/2015

Er wordt een documentaire gemaakt over Patricia Lefranc, de Molenbeekse die in 2009 met zwavelzuur werd aangevallen door haar ex. De Zweedse documentairemaakster Izabella Demavlys volgt haar al sinds 2012 en is nu op zoek naar geld om het laatste deel van de documentaire in India te kunnen filmen.

De Zweedse Izabella Demavlys deed in 2012 research naar zuuraanvallen in Europa, nadat ze drie jaar lang verminkte Pakistaanse vrouwen had geportretteerd. “Ik wilde aantonen dat niet enkel in Pakistan, India of moslimlanden vrouwen verminkt worden met bijtend zuur,” zegt ze. “Er is absoluut geen link met de islam, zoals velen denken, het is een wereldlijk probleem.”

Tijdens haar zoektocht stootte ze op het verhaal van Patricia Lefranc. Zij werd in 2009 door haar ex aangevallen met zwavelzuur in de hal van een flatgebouw in de Sippelberglaan in Sint-Jans-Molenbeek. “Via haar advocaat kwam ik in contact met Patricia. Ik zei dat ik een documentaire wilde maken over haar herstel. Ze zag het meteen zitten en eind 2012 ben ik beginnen te filmen,” zegt Demavlys. Tijdens de opnames reisde Demavlys voortdurend van Brussel naar Zweden, wat te vermoeiend werd. Daarom huurt ze nu al 3 maanden een studio in Elsene.

De docu zal de naam Eternal Flame krijgen. De titel was snel gekozen. “Toen Patricia in coma lag, zong een vriend Eternal Flame van The Bangles. Wanneer ze ontwaakte uit haar coma, zei ze dat dat het enige was dat ze zich herinnerde van de periode dat ze in coma lag,” zegt de Zweedse. De documentaire zal niet gaan over geweld tegen vrouwen, maar over de volharding en moed van mishandelde vrouwen. “Mijn doel is eigenlijk tweeledig: tonen dat het overal gebeurt en dat schoonheid vanbinnen zit. Ik wil de vrouwen tonen als overlevenden en niet als slachtoffers.”

Samen naar India
Het was voor Demavlys niet altijd even gemakkelijk om de docu te maken. “In het begin was het zeer moeilijk voor mij, omdat Patricia de meest verminkte vrouw is die ik ooit ontmoet heb. In Pakistan sprak ik met vrouwen wier gezicht volledig verminkt was, maar bij Patricia is ook een groot deel van haar bovenlichaam verbrand. Ik was nerveus toen ik haar voor het eerst ontmoette. Gelukkig stelde ze me meteen gerust. Nu voel ik dat we elkaar kunnen vertrouwen, dat we vrienden zijn. Soms moet ik wel afstand nemen, professioneel zijn en pijnlijke vragen stellen.”

Onlangs stelde ze Lefranc via Skype voor aan Pakistaanse vrouwen die ze ontmoet had in 2009 “Patricia werd enorm emotioneel, omdat ze vrouwen zag die net hetzelfde hadden meegemaakt als zij. Door die ontmoeting wil ze graag met me naar India om andere vrouwen te ontmoeten die voor het leven verminkt zijn en die hetzelfde voelen als zij.”

Volgend jaar zou de documentaire in de zalen moeten verschijnen in België en India. Dat hoopt Demavlys alleszins. De kosten lopen namelijk hoog op en het filmen duurt lang. Via crowdfunding wil ze voldoende geld ophalen om research te doen in India en om de documentaire af te werken.

Doneren kan via de website: www.indiegogo.com/projects/eternal-flame-a-documentary

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie