Dode beuken op Vergotesquare omgevormd tot kunst

© RTBF
| Houtbewerkers in actie.

Twee dode beuken op het Vergotesquare tussen Montgomery en Reyers krijgen een tweede leven. Houtbewerkers vormen de door een schimmel getroffen bomen om tot kunstwerken van 5 en 8 meter hoog.

Sinds maandag zijn vier houtbewerkers van het kunstenaarscollectief Solid-Art met zaag- en slijpmachines druk in de weer op het Vergotesquare. Zij nemen twee dode beuken, die wegens een schimmelinfectie weg moesten, onder handen. In plaats van ze gewoon te kappen, maken de artiesten er kunst van.

"Om zo groot te worden, hadden deze bomen 100 jaar nodig. Het is te makkelijk om ze met één zaagbeweging te doen verwijderen", zegt kunstenaar Julien Coirier aan RTBF. "Bomen worden snel gekapt voor hout of zelfs als afval. Als bomenliefhebber zou ik graag meer hout als toegevoegde waarde zien in de openbare ruimte."

De bomen zelf worden omgevormd tot kunstwerken, maar ook de houtoverschotten en de takken gaan niet verloren. Daar maakte Solid-Art zitbanken, zetels en kinderanimatie van. Het project kreeg de toepasselijke naam "Terugkeer naar de aarde" en wordt zaterdagnamiddag voorgesteld.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?