| De aarde is losgewoeld in de plantenbakken in de Gulden Vlieslaan, waardoor de planten scheef staan.

Dode ratten, uitwerpselen en kippenboutjes: chique Gulden-Vlieslaan 'aan lot overgelaten'

Jasmijn Post
© BRUZZ
18/08/2023

Een omvangrijke schoonmaakoperatie vond recent nog plaats op de Gulden-Vlieslaan in Brussel. De resultaten zijn een week later zo goed als onzichtbaar: planten hangen uit hun bakken, die ook dienst doen als kerkhof voor ratten of als openbaar toilet. "Het is schandalig."

De populaire winkelstraat staat in gewone tijden bekend als één van de netste straten van Brussel. In andere gemeentes keek men wel eens jaloers naar de stevige plantenbakken met kleine boompjes en struiken in de Gulden-Vlieslaan. Maar die tijden zijn voorbij: de bakken zijn verwaarloosd, de planten hangen scheef, de grond is buiten de bakken beland of doorboord met gaten, ratten vonden er een onderkomen.

"Het gebied tussen de Naamsepoort en Louiza ligt er schandalig bij," vat Alain Gagnaire samen. Hij is de voorzitter van de vereniging Brussels Uptown, die de handelaars in de Gulden-Vlieslaan vertegenwoordigt. "Hoewel we hier vlakbij het gemeentehuis van Elsene zijn, is de straat aan haar lot overgelaten. De planten hangen uit de bakken, de oranje zakken worden niet opgehaald..."

Ratten

Volgens verschillende handelaars in de straat zijn de problemen verergerd sinds de MVIB met de werkzaamheden is begonnen aan het metrostation Naamsepoort. "Er waren altijd al veel ratten, maar zodra je gaat graven, komen er altijd nog meer naar boven," is de theorie van een horecamedewerkster in de Gulden-Vliesgalerij. In de galerij zelf heeft niemand last van de ratten.

Vooral in en rond de plantenbakken tussen het voet- en fietspad ligt het terrein van de beestjes. Op die plaats vind je dode ratten, menselijke uitwerpselen en plassporen, de inhoud van een opengescheurde vuilniszak met kippenpootjes. Volgens Gagnaire zijn er te weinig controles. "Er is geen opvolging, de gemeente moet vaker langskomen," pleit hij.

ac596bcb-whatsappimage2023-08-17at180227.jpg

| Er liggen verschillende dode ratten tussen het fiets- en voetpad op de Gulden Vlieslaan.

'Chronische vervuiling'

"Er heerst al wekenlang chronische vervuiling," bevestigt ook Adel Lassouli, woordvoerder van Net Brussel, het Brusselse agentschap voor netheid dat de gewestwegen schoonhoudt. Afgelopen vrijdag heeft Net Brussel een hogedrukreiniger ingezet tijdens een gecombineerde actie met verschillende diensten.

Een actie zoals afgelopen vrijdag is niet elke week mogelijk, maar Lassouli laat weten dat Net Brussel wel degelijk elke dag schoonmaakt. Van maandag tot vrijdag werken er drie personen met een stadsstofzuiger om de straat schoon te houden. Ze legen ook de afvalbakken. In het weekend schakelt Net Brussel over naar een kleine veegmachine met tussen de drie en zes medewerkers, afhankelijk van de situatie.

De Gulden Vlieslaan kampt volgens Net Brussel op dit moment met verschillende vraagstukken, waaronder overlast door openbare werken en de mensen zonder dak boven hun hoofd die de straat als toilet gebruiken. "Ons werk beperkt zich tot het schoonmaken van de gewestwegen en het ophalen van afval, we staan aan het einde van de keten," herinnert Lassouli.

Plantenbakken verwijderen?

Toch belooft het netheidsagentschap om de Gulden Vlieslaan niet los te laten. Een deel van de oplossing ligt mogelijk in het verwijderen van de bloembakken. "Onze teams hebben gemerkt dat ratten hun intrek hebben genomen in de bloembakken en dat deze voorzieningen afval aantrekken als magneten." Ze weghalen is volgens Lassouili "de enige manier om de ratten op lange termijn uit te roeien."

Agentschap Brussel Mobiliteit heeft de bakken ooit geplaatst en staat ook in voor het onderhoud van de planten. Woordvoerder Steven Fierens bevestigt dat dat de plantenbakken een aantrekkingskracht hebben op ongedierte, net als de drukte en het afval. Verschillende alternatieven worden besproken: bijvoorbeeld een ander soort bakken. Ook de bakken verwijderen behoort tot de mogelijkheden.

Een handelaar op de Gulden-Vlieslaan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene, Samenleving, Netheid, Gulden-Vlieslaan, ratten in Brussel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni