Doodgeschoten bestuurder is jonge Fransman

EDB
© Chris Verhaeghe
27/08/2019
Updated: 27/08/2019 17.44u

Een ooggetuige zag hoe ze de bestuurder probeerden te reanimeren.

Tijdens een achtervolging heeft de politie van zone Brussel-Hoofdstad/Elsene geschoten op een voertuig dat via de Ninoofsesteenweg trachtte te ontkomen. De bestuurder raakte levensgevaarlijk gewond en werd naar het ziekenhuis afgevoerd. Daar overleed hij. De steenweg werd eerder afgesloten, maar is nu opnieuw open.

De achtervolging op het voertuig met Franse nummerplaat waarin twee mensen zaten startte in de Diksmuidelaan in de Vijfhoek naar aanleiding van een verkeersinbreuk.

“Rond 5 uur vanmorgen wilde de politie een voertuig op de Diksmuidelaan controleren voor een verkeersovertreding“, zegt Denis Goeman van het Brusselse parket. “De bestuurder weigerde om de bevelen op te volgen en sloeg op de vlucht. De politie zette de achtervolging in en kon de wagen doen stoppen op de Ninoofsesteenweg. De bestuurder wilde inrijden op de politie, waarop het vuur werd geopend. Hij werd geraakt en zijn wagen kwam zo’n 300 meter verder tot stilstand.”

“Tijdens de interceptie heeft de politie ter hoogte van de Ninoofsesteenweg geschoten omdat het voertuig afreed op de politieagenten die een controle wilden uitvoeren,” bevestigt politiewoordvoerder Olivier Slosse. “De bestuurder raakte daarbij levensgevaarlijk gewond en werd naar het ziekenhuis afgevoerd. Daar overleed hij.”

Gekend bij gerecht

Het slachtoffer is een 29-jarige Fransman. Zijn kompaan werd opgepakt en is volgens het parket goed gekend bij gerecht en politie in ons land.

“Er zijn verschillende onderzoekdaden bevolen. Er werd een wetsdokter en een ballistisch deskundige aangesteld. Ook de technische recherche van de federale politie kwam ter plaatse voor een sporenonderzoek. De camerabeelden uit de buurt zullen worden geanalyseerd en de passagier zal worden verhoord.”

Opzettelijke slagen en verwondingen

Of de passagier al was uitgestapt voor de bestuurder werd neergeschoten, kan het parket nog niet meedelen. “Dat moet nog worden onderzocht.”

Het onderzoek naar de schietpartij is in handen van de onderzoeksrechter en het Comité P. “Het gaat om een onderzoek voor opzettelijke slagen en verwondingen zonder het oogmerk te doden maar met de dood tot gevolg”, aldus Goeman. “Er werden verschillende onderzoeksdaden ingesteld om de precieze omstandigheden te achterhalen. Tegelijkertijd loopt er ook een onderzoek voor gewapende weerspannigheid naar aanleiding van het feit dat de bestuurder wilde inrijden op de politie.”

De Ninoofsesteenweg werd eerst afgesloten ter hoogte van Weststation en het Henri De Smetplein, maar intussen werd de perimeter opgeheven.

Dit artikel kwam tot stand dankzij een tip van een lezer. Bekijk hieronder de reportage uit BRUZZ 24:

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Samenleving , achtervolging , Ninoofsesteenweg , Slosse

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni