Door BDW uitgelicht: Zennedossier is één groot kluwen

Jelle Couder
© Brussel Deze Week
23/12/2009
Onduidelijkheid, daarin baadt het dossier rond de vervuiling van de Zenne op dit moment. Brussels minister van Milieu Evelyne Huytebroeck (Ecolo) en Aquiris, uitbater van het opnieuw opgestarte waterzuiveringsstation Brussel-Noord, blijven elkaar de zwartepiet toespelen.

Eerst en vooral de feiten. Of ten minste een poging daartoe, want onduidelijkheid blijft troef in de zaak rond de Zennevervuiling. Het Brussels afvalwater bevat zand en puin. Dat zorgt voor problemen in het waterzuiveringsstation Brussel-Noord. Uitbater Aquiris beweert dat de hoeveelheid zand en puin veel hoger is dan voorzien was in het lastenboek van het station, en dat dit de veiligheid in gedrang brengt.

De bevoegde politica, Ecolo-milieuminister Evelyne Huytebroeck, beweert net het tegenovergestelde: van een stijging van de hoeveelheid zand en puin is geen sprake. Haar administratie beschikt over een studie, die ze wel zelf besteld heeft, om die mening kracht bij te zetten. Het hele conflict draait dus grotendeels om geld, namelijk om wie opdraait voor de kosten om Brussel-Noord te laten omgaan met het zandprobleem.

De politieke gevolgen dan. Huytebroeck blijft ondanks het debacle voorlopig op post. Haar positie kwam de afgelopen weken nooit echt in gevaar. Een roep om ontslag raakte niet verder dan Brussels parlementslid Paul De Ridder (N-VA) en de Vlaams Belangfractie.

De minister en haar kabinet waren wel al sinds juni 2008 op de hoogte van mogelijke problemen bij het waterzuiveringsstation. Waarom lieten beide partijen de zaak zo lang aanslepen dat het op een sluiting van het station uitdraaide? Als er ooit een duidelijk antwoord komt op die vraag komt, belooft dat in elk geval vuurwerk.

Emigratie

Ondertussen is er ook een juridische procedureslag aan de gang. Waarmee het probleem ook van het bord van minister Huytebroeck gehaald wordt. Het Vlaams Gewest haalde op 18 december in kort geding zijn gram bij de Brusselse rechtbank van eerste aanleg.

De rechter legde een dwangsom van 300.000 euro op per dag dat het waterzuiveringsstation inactief bleef, te betalen door het Brussels Gewest, het Brussels Instituut voor Milieubeheer (BIM), de Brusselse Maatschappij voor Waterbeheer (BMBW) en Aquiris NV. Op donderdag 24 december wordt de procedure ten gronde opgestart.

Maar ondertussen gaat ook het BIM een procedure opstarten tegen Aquiris om de schade aan het milieu te recupereren. Wat de uitkomst wordt van dat juridisch steekspel, is eveneens koffiedik kijken.

Ten slotte de gevolgen voor het milieu. Door de vervuiling ten gevolge van de sluiting van het zuiveringsstation was vorige week alle vis uit de Zenne verdwenen. "Bij onze metingen hebben wij toen niets aangetroffen," zegt Koen Van Muylem, woordvoerder van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek.

"Onze veronderstelling is dat de vis stroomafwaarts gemigreerd is naar de Rupel of de Schelde. Als vissen merken dat de waterkwaliteit daalt, is dat hun spontane reactie. Dinsdagmorgen hebben we nog een fuik geplaatst aan de Verbrande Brug in Vilvoorde en daar zijn twee vissen opgedoken. Een brasem en een driedoornige stekelbaars, twee van de soorten die we, naast paling, eerder in de Zenne aantroffen. Die twee zijn wel minder gevoelig voor vervuiling."

"Positief is wel dat sinds de heropstart van Brussel-Noord de zuurstofwaarden in de Zenne opnieuw stijgen. We zitten zelfs al boven de minimumnorm. Ook in de Rupel en de Schelde blijkt er voorlopig geen effect te zijn op het visbestand. Of dat te wijten is aan de 'vertraging' die op de vervuiling zit, of aan het feit dat die opgelost raakt voor ze die stromen bereikt, is onduidelijk."

Gematigd positief nieuws voor de Zennevissen dus, maar zullen ze binnenkort naar hun thuisstroom terugkeren? Van Muylem: "Het is nog te vroeg om daarover te speculeren."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni