Douane neemt mobiele scanner in gebruik op luchthaven Zaventem

© Brussels Airport via Twitter

Op Brussels Airport is maandag een mobiele scanner, gemonteerd in een bestelwagen, voorgesteld. In tien minuten tijd kan de douane er een vliegtuig volledig mee scannen, op zoek naar drugs, sigaretten en explosieven. "Een enorme efficiëntiewinst," zei Kristian Vanderwaeren, de administrateur-generaal van Douane en Accijnzen, bij de voorstelling van het apparaat.

Met de Z Backscatter Van, zoals de mobiele scanner heet, kan de douane een volledig vliegtuig in tien minuten scannen, door ernaast te rijden. Als er iets verdachts op de scan verschijnt, weten de douaniers ook precies waar zoeken.

Tot nu toe moest een vliegtuig manueel doorzocht worden, wat al gauw meer dan een uur in beslag nam, aldus Vanderwaeren. "Fraude is een van de grootste obstakels voor een gezonde sociaal-economische ontwikkeling van de maatschappij," stelde minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA), die bevoegd is voor de bestrijding van fiscale fraude. "We zetten in op vernieuwing om malafide praktijken aan te pakken, en met zo min mogelijk impact op het reguliere economische en logistieke leven."

De scanner staat op Brussels Airport en zal vooral gebruikt worden om vliegtuigen te controleren. Afhankelijk van de risico's en de vraag kan hij ook op andere luchthavens worden ingezet of op parkings langs de openbare weg. De Z Backscatter Van kost 1,2 miljoen euro, waarvan tachtig procent wordt betaald door OLAF, het Europese Antifraude Agentschap.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?