Dreiging: 1.700 leerlingen bleven ook na heropening scholen thuis

© Wikipedia

De sluiting van de Brusselse scholen door de terreurdreiging bleef ook na de heropening nazinderen. De dag na de tweedaagse sluiting waren 1.774 leerlingen afwezig, zo'n duizend meer dan op een gewone dag. Dat blijkt uit cijfers van Vlaams minister van Onderwijs, Hilde Crevits (CD&V).

 

De cijfers zijn Crevits antwoord op een vraag van Vlaams Parlementslid Elke Van den Brandt (Groen) in de commissie Onderwijs. Van den Brandt wou weten hoeveel leerlingen er afwezig waren na twee dagen gesloten scholen door terreurniveau vier op 23 en 24 november.

“Wat de afwezigheden bij leerplichtige leerlingen betreft, zien we op 18 november 635 afwezigen en op 25 november 1.774 afwezigen, dus een iets hoger aantal”, aldus Crevits.

Volgens Van den Brandt zijn de cijfers niet dramatisch, want ook het openbaar vervoer was die dag nog niet volledig heropgestart. "De afwezigheden geven aan dat de ouders terug het normale leven wilden hervatten, maar er toch nog vragen bleven", zegt Van den Brandt.

Toch zet ze vraagtekens bij het besluit om de scholen te sluiten: “Dit was een zeer drastische maatregel, die een zware impact had op kinderen en ouders. Veel ouders blijven nu wel met de vraag zitten waarom de sluiting van scholen nodig was. Het is belangrijk dat er een goede evaluatie komt en dat de informatie die vrijgegeven kan worden, ook aan de Brusselaars wordt gegeven” 

In de Vlaamse scholen in Brussel zitten meer 40.000 leerlingen. Op 25 november bleef zo'n vier procent van de leerlingen thuis. Dat is een stijging van drie procentpunt ten opzichte van een normale dag.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over