Soldaten militairen terreurdreiging Nieuwstraat veiligheid Belgisch leger

Dreigingsniveau zakt van drie naar twee

© Belga - VRT
22/01/2018
Updated: 22/01/2018 17.39u

Na meer dan twee jaar wordt het terreurniveau verlaagd van drie (ernstig) naar twee (gemiddeld). Dat is op de Nationale Veiligheidsraad beslist na een analyse van OCAD, het orgaan voor de dreigingsanalyse in België.

Sinds de aanslagen in Parijs in november 2015 stond het dreigingsniveau onafgebroken op 3, het op een na hoogste niveau. Nu zakt het niveau dus terug naar twee. Dat betekent dat de dreiging "gemiddeld en weinig waarschijnlijk" is.

Premier Charles Michel (MR) heeft de beslissing bekendgemaakt na afloop van de Nationale Veiligheidsraad. Met de verlaging van het dreigingsniveau wordt ook de aanwezigheid van de militairen op straat teruggeschroefd. Hun aantal wordt "op een proportionele manier" teruggeschroefd, aldus de premier.

Het algemene dreigingsniveau zakt dus naar niveau 2, maar op bepaalde "specifieke doelwitten" wordt niveau 3 gehandhaafd. Om welke plaatsen het precies gaat, willen OCAD en de regering om veiligheidsredenen niet zeggen.

'IS heeft aantrekkingskracht verloren'

De beslissing om het dreigingsniveau terug te brengen van 3 naar 2 komt van OCAD, het orgaan voor de dreigingsanalyse in ons land.

Volgens OCAD-topman Paul Van Tigchelt spelen verschillende elementen mee in die beslissing. Zo is het zelfverklaarde kalifaat van IS in Syrië en Irak verdwenen, heeft IS "aantrekkingskracht verloren" en zijn er recent in Europa geen aanslagen meer gebeurd die door IS zijn opgeëist.

Veiligheidsmaatregelen niet noodzakelijk teruggeschroefd

Hoewel het dreigingsniveau nu zakt, worden alle extra veiligheidsmaatregelen niet noodzakelijk teruggeschroefd. "De terroristische dreiging is afgenomen. De kans op een terroristische aanslag is minder waarschijnlijk geworden," legt Van Tigchelt uit.

"Maar dat betekent niet dat er geen dreiging meer is," klinkt het. Zo is er volgens Van Tigchelt nog steeds een "voedingsbodem voor radicalisering" en zijn er nog "extremisten." Daarom moet men dus "waakzaam" blijven.

Het crisiscentrum raadt dan ook aan om bepaalde praktijken die de afgelopen twee jaar aangenomen zijn niet af te schaffen. "Het kan geen kwaad om extra waakzaam te blijven," zegt Peter Mertens van het crisiscentrum aan BRUZZ.

Dat geldt bijvoorbeeld voor op grote evenementen en festivals, maar ook voor scholen. "Hoewel scholen zelf kunnen beslissen over de maatregelen die ze nemen, adviseren wij om extra veiligheidsmaatregelen die goed werken te behouden," aldus Mertens.

Maatregelen MIVB en NMBS blijven van kracht

Ook bij de MIVB en de NMBS blijft veiligheid een prioriteit. De maatregelen die de MIVB zelf had genomen om de veiligheid op het Brusselse openbaar vervoer te verbeteren, blijven van kracht. Ook spoorwegmaatschappij NMBS zegt dat de inspanningen van de voorbije jaren overeind blijven.

Om de veiligheid te verhogen, plaatste de MIVB onder meer paaltjes voor sommige stations en werden extra camera's geplaatst. Sinds de zomer zijn er ook ruim honderd extra veiligheidsmensen aangeworven. "Zij blijven gewoon in dienst", zegt MIVB-woordvoerster An Van hamme.

Ook spoorwegmaatschappij NMBS blijft investeren in veiligheid, zegt een woordvoerder. "Het spreekt voor zich dat de Securail-agenten waakzaam zullen blijven. Bovendien hebben we de voorbije jaren al heel wat geïnvesteerd in beveiliging, onder meer in extra mensen en camera's. Dat blijft.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, Politiek

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni