Drie bewoners naar ziekenhuis na brand door explosie batterij elektrische step

© Belga
08/06/2023

Er woedde een brand in een flatgebouw aan de Antwerpsesteenweg in Brussel woensdagavond. De oorzaak was een elektrische step waarvan de batterij ontploft was, meldt de Brusselse brandweer. Drie personen raakten bevangen door de rook.

De explosie in de flat op de tiende verdieping deed zich woensdagavond voor, omstreeks 22.30 uur, zegt brandweerwoordvoerder Walter Derieuw.

"Het venster van de living was aan diggelen en brokstukken van de batterij waren overal verspreid. De beginnende brand werd in de kiem gesmoord. Drie bewoners van de flat werden met een lichte rookintoxicatie overgebracht naar het ziekenhuis. Verschillende bewoners van het gebouw hadden hun woningen geëvacueerd in afwachting van de hulpdiensten."

Veilig opladen

De brandweer wijst erop dat batterijen van onder meer elektrische steps al verschillende branden hebben veroorzaakt, soms met dodelijke afloop. Ze geeft daarom een aantal tips om batterijen thuis veilig op te laden. "Volg de gebruiksaanwijzing van de fabrikant, en gebruik alleen de originele oplader die bij het apparaat geleverd wordt, of koop alleen attributen van bekende fabrikanten."

Daarnaast is het belangrijk om de apparaten volledig te laten afkoelen na langdurig of intensief gebruik. Leg de accu ook altijd in de buurt van een rookmelder, in een brandveilige ruimte en buiten bereik van brandbare materialen.

"Leg de accu niet in direct zonlicht of op een verwarmingsinstallatie, maar op een droge plek met een stabiele temperatuur", aldus de woordvoerder. "Stal je elektrische fiets ook niet langdurig in de brandende zon. Hou toezicht tijdens het laden, en haal de stekker uit het stopcontact als de batterij/accu vol is."

"'s Nachts opladen in een woonhuis wordt ten stelligste afgeraden. Heb je een aanrijding gehad met de step of elektrische fiets of heb je de batterij laten vallen? Controleer deze dan op beschadigingen en laat hem altijd door een specialist nazien."

0eb64746-whatsappimage2023-06-08at1118131.jpeg

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni